Prof. Dr. Şölen Günal Açıklaması
İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şölen Günal, kompozit lamine veneer tedavisi ile tek seansta etkileyici gülüşlere sahip olunabileceğini, üstelik dişlerin doğal işlevinin de bozulmayacağını söyledi.
Prof. Dr. Şölen Günal, kompozit lamine veneer tekniğinin ön diş bölgesinde estetik olarak problem yaşayan kişilere kompozit dolgularla yapılan basit ve etkili restorasyon işlemi olduğunu belirtti.
Günal, hangi hastalara Kompozit Lamine Veneer Tekniği uygulanabileceğiyle ilgili şunları söyledi: “Diş beyazlatma işleminden yeterli sonuç alınmadığı, dişlerin aşırı hassas olması nedeniyle beyazlatma yapılamadığı, ön bölgedeki dişler arasında diastema denilen boşlukların olduğu, hafif ya da orta şiddette çapraşıklığın bulunduğu, kırık ya da aşınmış dişlere restorasyon gerektiği, rengi ve bütünlüğü bozulmuş eski dolguların yer aldığı, diş boyutunun uzatılması istendiği, gülümsendiğinde diş etlerinin çok fazla göründüğü durumlarda diş etindeki bazı düzenlemeler sonrası kompozit lamine veneer tedavisi uygulanabilir. Ayrıca kapanış bozukluğu olan, diş gıcırdatma ve gece dişlerini sıkan, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıkları bulunan, ileri derecede dişeti hastalığı olan kişiler hariç her yaş gurubundan bireylere komposit lamine veneer tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak, klinik ve radyolojik muayeneler sonrasında buna en iyi karar verecek olan diş hekiminizdir.”
Prof. Dr. Şölen Günal, kompozit lamine veneer tedavisinin avantajları hakkında şunları söyledi: “Aşınma, aşırı çürük, kırık, koyu renkli dişlerinizden veya yapısal bozukluklardan ötürü, kendinizden emin bir şekilde gülümseyemediğiniz durumlarda, laboratuvar aşamasına gerek duyulmaksızın tek seansta gerçekleştirilebilen tedavi şeklidir. Bir dişin şekillendirilmesi için 20-25 dakika yeterli olacaktır. Yeni dişlerinize uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve yüksek sesle okumak tavsiye edilir. Porselenden yapılan laminelere göre maliyeti çok daha düşük olup her zaman ileri bir tedaviye geçiş mümkündür. Lamine veneerler iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilir. 6 ayda bir diş hekimine düzenli kontrollerin yaptırılması önerilir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan ve tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gereklidir.”
Diş hekimliğinde direkt kompozit lamine veneer uygulamalarının klinik olarak yaygın kullanım alanına sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şölen Günal, “Ağızda cilalanmaları kolaydır, çatlak ve kırık oluştuğunda tamirleri rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Porselen lamine veneer tedavisine göre daha ekonomiktir ve geri dönüşümleri daha kolaydır” dedi.