Permakültür Kursiyerlerine Pratik Eğitim

Türkiye’de ilk kez Osmangazi Belediyesi’nin katkılarıyla ücretsiz olarak düzenlenen Permakültür Eğitim Programına katılan kursiyerler, aldıkları teorik eğitimi uygulamak için Osmangazi Belediyesi Ekolojik Yaşam merkezinde saha çalışması gerçekleştirdi.

Permakültür Kursiyerlerine Pratik Eğitim

Osmangazi Belediyesi’nin 16 Vizyon Projesi içerisinde de yer alan Ekolojik Yaşam Projesi çerçevesinde, ‘Doğaya ve Doğal Yaşama Dönüş’ için başlattığı çalışmaların önemli parçası olan Permakültür Eğitim programına katılan kursiyerler, öğrendikleri teorik bilgileri pratik etme imkanı buldu. Permakültür eğitim kursuna katılan 130 kursiyer, 12 gruba ayrılarak toprak analizi, toprak ıslahı, suyun ve atıkların değerlendirilmesi gibi konularda öğrendikleri teorik bilgilerin uygulaması için Ekolojik Yaşam Uygulama Merkezinde bir saha çalışması gerçekleştirdi.

Osmangazi Belediyesi olarak, yatırım ve hizmet belediyeciliğin dışında, sosyal ve kültürel belediyeciliğe de büyük önem verdiklerini söyleyen Başkan Mustafa Dündar, doğal yaşama katkı sağlamak, doğru atık yönetimi ile doğayı kirletmeden yaşamayı öğrenmek için 6 yıldır birçok proje hayata geçirdiklerini söyledi.

Projelerini, vatandaşın talep ve isteği doğrultusunda, onlardan aldıkları destekle geliştirip şekillendirdiklerini ifade eden Dündar, “Ekolojik Yaşam Merkezi projesi, bizlerin çevre adına gerçekleştirdiğimiz projelerin başında geliyor. Proje çerçevesinde, Türkiye’de ilk kez bir belediyenin desteği ile 11 günlük Permakültür Tasarım Eğitimi kursu düzenledik. Verilecek olan eğitimle, doğal yaşam ve doğal ürün elde etmenin yollarını, uygulamalı olarak vatandaşlarımıza öğrenme imkanı sunduk” dedi.

Permakültür Tasarım Eğitimine, Türkiye’nin dört bir yanından katılım olduğunu, gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Başkan Mustafa Dündar, “Düzenlemiş olduğumuz kurs Bursa ile sınırlı kalmayıp, İstanbul, Ankara, Samsun, Eskişehir, Antalya ve İzmir gibi Türkiye’nin dört bir yanından katılımla gerçekleşti. Ülkemizde ilk kez bir belediyenin desteği ile ücretsiz olarak gerçekleştirilen kursumuz, vatandaşlarımıza hayata dönük bir yarar sağlayacaktır. Teorik eğitimin yanında aldıkları pratik eğitim, kendilerine ciddi bir tecrübe kazandıracak” dedi.

Permakültür Tasarım Eğitimi Uzmanı Taner Aksel de, permakültürün, kendi gıdasını, kendi enerjisini üreten, kendi atığını geri dönüştüren, doğayı canlandıran ve bereketli hale getiren yaşam alanlarının adı olduğunu belirterek, “Bu kurs sayesinde bireyler, şehirlerde kendi ufak bahçelerini meydana getirmeyi öğreniyorlar. Ne yaptığını bilen, kirletmeden doğaya daha fazla bereket katacak insanlar yetişiyor” dedi.

Kaynak: İHA