Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı.


Ekonomi Koordinasyon Kurulu, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ilgili bakanların bürokratları katıldı.

Saat 10.45'te başlayan toplantıda Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanacak olan teşvik ve istihdam paketi ağırlıklı olarak ele alınacak. Toplantı, Başbakan Davutoğlu başkanlığında ikinci kez gerçekleştiriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Ekonomi Koordinasyon Kurulu öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bu hafta Başbakan Davutoğlu tarafından kamuoyuna açıklanacak istihdam ve teşvik paketiyle ilgili çalışmaların tamamlandığını belirten Bakan Çelik, "Bugün Meclis’in gündemindeki yasalarla ilgili bir değerlendirme yapacağız. Meclis kapanana kadar çıkarılmasını düşündüğümüz yasaları Başbakan'a arz edeceğiz. Önemli bazı düzenlemeler var. Bunun içinde istihdam paketi de olabilecek mi o değerlendirmeyi çıktıktan sonra ancak yapabiliriz. Bütün çalışanları etkiliyor. Lokal, bölgesel bir düzenleme değil bu, genel düzenleme. İstihdam biliyorsunuz teşvikleri hem bölgesel olarak hem dezavantajlı gruplara yönelik var. Bunun daha derli toplu hale gelmesi, işveren ve çalışanın daha kolay anlaması ve uygulamada yaşanan bazı sıkıntıların ortadan kalkması tek düzey bir istihdam teşviği düzenlemesi diyebiliriz" dedi.

Emeklilerle ilgili bir soruya Çelik, "Emeklilerle ilgili çok keyfi bazı ifadeler kullanılıyor, yani sosyal güvenlik reformu neticesinde şu anda sistemin rayına oturmaya başladığını gördük. Yıllardır popülist politika içinde emeklilere kazandıralım derken bütün vatandaşlarımıza nasıl kaybettirildiğini hepimiz izledik" karşılığını verdi.

Başbakan Davutoğlu'na sosyal kesimlerde yaşanan sorunları bir paket olarak takdim ettiklerini ifade eden Çelik, paketi Başbakan Davutoğlu'nun açıklayacağını ifade etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NA ÖRTÜLÜ ÖDENEK
Cumhurbaşkanlığı'na örtülü ödenek verilmesini sağlayan önergenin Meclis'te kabul edilmesine ilişkin soru üzerine Çelik, "Yüce Meclis’ten geçen bir düzenlemeye kişisel kanaat olur mu? Meclis’ten iktidar grubu olarak getirmişiz geçirmişiz" dedi

Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2015 genel seçimleri öncesi emeklilere her yıl iki kez ikramiye vaadinde bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun backgroundu ile orantılı olmayan bir yaklaşım. Herkesten beklenebilir de 8-9 yıl SGK'nın çöküşünü izleyen ve sorumluluğunu üstlenmiş birisi bugün böyle bir yaklaşım içinde olmamalı" diye konuştu

Teşvik ve istihdam paketi başta olmak üzere hükümetin 7 Haziran seçimleri öncesi açıkladığı reform paketlerinin seçim öncesi yetişip yetişmeyeceğinin sorulması üzerine Çelik, "Sayın Başbakanın takdiri, bütün Bakanlar Kurulu üyelerine ve Başbakan'a takdim ettik. Taleplerin bütçemizle örtüştüğü noktada kararı kendileri verir" diye konuştu.

"İSTİHDAM ÜRETİMİ TEŞVİKLERİYLE İLGİLİ HUSUSLAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK"
Kalkınma Bakanı Yılmaz ise, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının gündemine ilişkin soruya, "İstihdam üretimi teşvikleriyle ilgili hususlar gözden geçirilecek, bununla ilgili son rötuşlar yapılacak" karşılığını verdi.

Toplantıya Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Yılmaz, katılımcıların listesiyle ilgili bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

Bir gazetecinin, "Bazı gazetelerde Doğu ve Güneydoğu'da özel şirketleri teşvik edecek paket üzerinde çalışıldığına dair bilgiler yer alıyor. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Bakan Yılmaz, "Geçenlerde ilk doküman yayınlandı. Ulusal düzeyde bölgesel stratejilerimizi ortaya koyan doküman. Bu çalışmayı bu kapsamda ilk kez gerçekleştirdik. Ulusal düzeyde bölgesel stratejiyi, o dokümanda genel anlamda bölgesel politikaya bakışımızı bölgelerimizin potansiyelimizi farklı niteliklerdeki bölgelerde ne tür politikalar uygularsak potansiyelini en fazla harekete geçirebiliriz, bu ve benzeri konularda çerçeve sunan doküman. AB'nin de önemsediği doküman. Bir ulusal planımızı vardı, şimdi de ulusal düzeyde bölgesel stratejimiz var. Bu, yalnız hemen uygulamaya geçecek doküman değil. 5 yıllık perspektifle, hatta 2023 perspektifle bu dokümanımız bölgesel politikalarımıza ışık tutacak. Her bir bölgeyle planlama yaptığımızda genel çerçevede sürece dahil olmuş olacak" cevabını verdi

Bölgesel politikanın aynı zamanda milli politika olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bunun sadece bir yöreyle ilgili olmadığını söyledi.

Yılmaz, önümüzdeki dönemde çözüm süreciyle birlikte Doğu'da ve Güneydoğu'da çok daha güçlü bölgesel politikaların hayata geçeceğini belirterek, "GAP Eylem Planı bunun bir parçası. Özel sektör ve kamu sektörü bir arada sonuç üretiyor. Bölgesel politikada, sadece kamunun enstrümanlarıyla başarılı olamıyor. Dolayısıyla bir taraftan kamu yatırımlarımızı devam ettireceğiz, diğer taraftan özel sektörü daha fazla özellikle az gelişmiş bölgelerde cezp etmeye gayret edeceğiz. Son dönemde çözüm süreciyle birlikte ciddi canlanma görüyoruz zaten. Bu canlanmayı daha büyük ölçekli, daha nitelikli yatırımlarla devam ettirmemiz gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman hem bölgelerin potansiyeli harekete geçmiş olacak hem de ülke kalkınmasına daha fazla katkıda bulunmuş olacak" diye konuştu.

YEMEN'DEKİ GELİŞMELER
Yemen'deki gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkilerinin toplantıda gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya Yılmaz, "Dünya konjonktürü, ülke konjonktürüyle ilgili değerlendirmeler her zaman yapılabilir. Bunları daha önce yapmıştık zaten. Ülkemizde genel makro ekonomiyle ilgili bu çerçevede bu tedbirler gündeme gelmişti, benzer şekilde değerlendirmeler olabilir" yanıtını verdi

Cumhurbaşkanlığı’na genel bütçeden aktarılacak örtülü ödenekle ilgili eleştirilere ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "Şimdi biliyorsunuz bu örtülü ödenekle ilgili bütçemizde bir limit var, binde 5'lik limit var. Yani kim kullanırsa kullansın, hangi makam kullanırsa kullansın bir limit var. Dolayısıyla burada bir değişiklik söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanının yetkisi, kendi görev alanıyla ilgili bir yetki. Böyle bütçeyi etkileyebilecek düzeyde kullanım söz konusu olmayacaktır. Olsa bile zaten dediğim gibi genel bir limit var" ifadelerini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, toplantıya ilişkin soruya, "Sayın Başbakanımız açıklama yapacak" cevabını verdi

Kaynak: İHA