Diş Çürüklerini Önleyen 12 Altın Kural

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şölen Günal, günlük hayatta dikkat edilecek 12 kuralın ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Diş Çürüklerini Önleyen 12 Altın Kural

Diş hastalıkları arasında en çok sorun yaşanılan rahatsızlığın başında gelen diş çürüklerini önlemek mümkün. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şölen Günal, 12 altın kuraldan geçen diş çürüklerini önlemenin yolunu şöyle sıraladı:
“Dişler düzenli olarak sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez doğru olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Yiyecek artıkları dişlerin çiğneme yüzeylerinde, dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde ve dil üzerinde biriktiği için diş fırçaları küçük başlıklı seçilmeli ve ağız hijyeni bu fırçalarla sağlanmalıdır. Diş fırçası, orta sertlikte ya da yumuşak kıllı olmalı ve 3-4 ayda bir değiştirilmelidir. Başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş macunu su ile ıslatılmadan, kuru diş fırçası üzerine sürülerek fırçalanma sağlanmalıdır. Abur cubur tüketimi azaltılarak dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Dişleri çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren florlama ve fissür örtücü uygulamaları için diş hekimine başvurulmalıdır. Florürlü diş macunları seçilerek, dişlerin korunmasına yardımcı olunmalıdır. Diş fırçalamaya ek olarak ağız kokusunu gidermeye yardımcı alkolsüz gargaralar kullanılmalıdır. Şekerli gıdaların ara öğünlerde değil, ana öğünlerde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sıcak ve soğuğa duyarlı dişler, ağrılı dişler, tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklenmeler ve oyuklar görüldüğünde vakit geçirilmeden diş hekimine başvurulmalıdır. 6 ayda bir diş hekimi ziyaret edilmeli, düzenli olarak yapılan ağız ve diş sağlığı muayeneleri ile çürük oluşumu önlenmelidir.”
Kaynak: İHA