Sarraf'ın Tanrıkulu'na Açtığı Tazminat Davasına Ret

İş adamı Rıza Sarraf'ın, TBMM'de aleyhine 14 soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu hakkında, kişilik haklarına saldırdığı iddiasıyla açtığı 70 bin liralık manevi tazminat davası reddedildi.

İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacı Sarraf'ın avukatları ile davalı Tanrıkulu ve avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan Sarraf'ın avukatı Nihan Kaynar, müvekkilinin kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu öne sürerek, tazminat istemlerinin kabul edilmesini talep etti.
Tanrıkulu'nun avukatı Berk Başara ise bunun, TBMM'nin denetleme yetkisine karşı açılmış bir dava olduğunu ifade ederek, soru önergelerine cevap verilmemiş olmasının tamamen ilgili siyasi partinin tercihiyle alakalı bir konu olduğunu kaydetti.


Avukat Başara, söz konusu soru önergelerinin reddedilmediğini anımsatarak, davacının kişiliğine yönelik herhangi bir hak ihlalinin söz konusu olmadığını söyledi.

Başara, bu nedenle davanın esasına girilmeden reddedilmesini istedi.
Dosyayı karara bağlayan mahkeme, Sarraf'ın manevi tazminat isteminin yasal koşulları oluşmadığından davanın reddine karar verdi.
- Adliye önünde açıklama
Kararın ardından İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yapan Sezgin Tanrıkulu, şahsına 14 ayrı soru önergesinden dolayı toplam 70 bin liralık manevi tazminat davası açıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
''Bugün bunun davası yapıldı, mahkeme davanın reddine karar verdi. Ben Anayasa'nın 98. maddesi uyarınca soru önergeleriyle halk adına denetleme görevini yapmıştım. Rıza Sarraf'ın bakanlarla ve hükümetle birçok ilişkisi basına ve dava dosyasına yansımıştı. Bu ilişkilerin doğru olup olmadığını sormuştum soru önergeleriyle ancak kendisinin şahsına yönelik bir hakaret yoktu."
İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturması kapsamında hakkında takipsizlik kararı verilen iş adamı Sarraf, TBMM'de aleyhine 14 soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu hakkında, kişilik haklarına saldırdığı iddiasıyla tazminat davası açmıştı. Sarraf, her soru önergesi için 5'er bin lira olmak üzere 70 bin liralık manevi tazminat talep etmişti.
Kaynak: AA