Mtb’nin Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Malatya Ticaret Borsası’nın Mart ayı meclis toplantısı Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey’in yanı sıra yönetim ve üyelerin meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
2015 yılı Ocak-Şubat döneminde Türkiye ve Malatya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Uğur tarafından meclis üyelerine rapor halinde sunuldu. Sunulan raporda ülke ekonomisi gelişmelerinin yanı sıra Malatya’da gerçekleşen ihracat rakamları da üyeler ile paylaşıldı. En son Şubat ayında Malatya’nın 21 milyon 111 bin 16 dolar ihracat yaptığını belirten Doç.Dr. Ahmet Uğur, böylelikle 2015’in ocak ve şubat aylarında toplam 50 milyon 63 bin 67 dolar ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti.
2014’ün aynı dönemine göre yüzde 27, 46’lık bir düşüşün söz konusu olduğunu belirten Uğur, bu iki aylık rakamda ise en büyük oranın 20 milyon 883 bin 87 dolar ile kuru meyve ve mamullerinde yani kayısı da yaşandığını dile getirdi. 2015 yılında şuana kadar toplam 5 milyon 597 bin dolar ithalat yapıldığını belirten Uğur, Şubat ayında Malatya’da toplam 757 konutun satıldığını kaydetti.
2015 yılının 1.çeyreğinde 1 adet yatırım teşvik belgesinin alındığını, bunun da 3 milyon dolarlık sabit yatırım olduğunu dile getirdi.
Malatya’nın vergi tahsilatı oranlarını da paylaşan Uğur, Malatya’da tahsilat oranının yüzde 75 oranında gerçekleştiğini söyledi.
Malatya’nın tahsilat oranı sıralamasında 34.sıradan 51.sıraya gerilediğini belirten Uğur, tahsilat oranı artışında da 20. sıradan 46.sıraya gerilediğini ifade etti.
2015 yılı Ocak-Şubat ayı içerisindeki çek senet verilerini de açıklayan Uğur, 8 bin 961 çekin 193 adetinin karşılıksız çıktığını, bunun da değer olarak 4 bin 97 TL olduğunu söyledi.
İlk iki ayda Malatya’da protesto edilen senet sayısı ise 707 olarak gerçekleşti.
Toplantının sonunda ise 5 Sorun 5 Çözüm Önerisi olarak şu ifadelere yer verildi.
“ 1. Sorun: Malatya ihracatı karayolu taşımacılığı ile yapılmaktadır.
Çözüm Önerisi: Malatya’yı büyük şehirlere, özellikle de ihracat limanlarına bağlayacak hızlı tren projesinin hayata geçirilerek Malatya’yı lojistik merkez haline getirmek.
2. Sorun: Teşvik sisteminde yapısal değişikliklere ihtiyaç vardır.
Çözüm Önerisi: Aynı sektördeki yatırımların civar illere gitmesinin önlenmesi için aynı teşviklerin var olan yatırımlarda da uygulanması gerekir.
3. Sorun: Kayısının don afetinden zarar görmesi nedeni ile üreticinin gelir kaybına uğraması
Çözüm Önerisi: Potansiyel don felaketi ile karşı karşıya olan bu bölgelerde, havzalarda kayısı bahçelerinin tesis edilmemesi gerekmektedir. Bu alanlarda bahçe tesisinin yapılmaması için ise cazip uygulamaların başlatılması kaçınılmazdır. Uygulamanın yaygınlaştırılması ve kabul görülmesi için ise yerine ikame edilecek üründen dolayı telafi edici destekleme ödemesi uygulamasına gidilmelidir. Kayısı yetiştiriciliğine uygun alanların belirlenmesi sonucunda ise bu alanlar içerisinde yetiştiricilik yapan üreticilere ise alan bazlı destekleme yapılması yoluna gidilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda üretime dayalı olarak ürün miktarı üzerinden destekleme ödemesi yapılmalıdır.
4. Sorun: Tarımsal üretimde önemli bir girdi olan enerji fiyatlarının yüksekliği.
Çözüm Önerisi: Tarımda kullanılan elektrik ve mazot fiyatlarında devlet desteği sağlanmalıdır.
5. Sorun: Hayvancılık üretim girdilerinin yüzde 60-70’ini oluşturan yem giderleri hayvancılığın gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Çözüm Önerisi: Malatya’nın yem bitkileri üretimi olması gerekenin çok altındadır. Ayrıca, mera ıslah ve amenajmanı da bu konuda büyük önem taşımaktadır, çünkü en ucuz yem ancak meradan sağlanabilir. Bu anlamda özellikle modern süt sığırcılığı ve sığır besiciliği işletmesi kurmak isteyen çiftçilere hibe şeklinde destekler sağlanmalıdır. Hayvancılığın gelişimi için Malatya’da kurulma çalışmaları başlatılan Tarıma Dayalı(Hayvancılık) İhtisas Organize Sanayi Bölgesine gerekli onay ve desteklerin ivedilikle verilmesi gerekmektedir.”