Çogep’in Tanıtımı Yapıldı
Manisa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğünce hazırlanan ‘Çocuk ve gençleri sosyal koruma ve destek programı’ ÇOGEP’in tanıtımı paydaş kurumların da katılımıyla Manisa Polisevi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Yaklaşık 202 bin TL bütçeli ÇOGEP projesi kapsamında sosyal faaliyetlerle çocuk ve gençlerin toplumla bütünleşme ve birbirleriyle dayanışma ve iletişim içinde olma kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Toplum Destekli Şube Müdürü Bilge Ünal tarafından tanıtımı yapılan projenin ortakları arasında, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yer alıyor.
Ünal yaptığı sunumda Emniyet Genel Müdürlüğünün kurumlar arası işbirliği çerçevesinde 2 Şubat 2012 tarihinde bakanlık düzeyinde imzalanan protokolü ile başlatılan ÇOGEP’e Manisa İl Emniyet Müdürlüğü olarak 2015 yılında 'Geleceğe Atılan Tohum Projesi' ile başvuruda bulunduklarını ve projenin 27 Şubat 2015 tarihinde kabul edildiğini söyledi.
ÇOGEP Projesi ile amaçlarının sosyal faaliyetlerle çocuk ve gençlerin toplumla bütünleşme ve birbirleriyle dayanışma ve iletişim içinde olma kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlamak olduğunu kaydeden Ünal diğer amaçları da şöyle sıraladı:
“Sportif aktivitelerle öz güvenlerini geliştirmelerine, okul başarı düzeylerini artırmalarına, suç, madde bağımlılığı gibi birçok risk ortamından uzaklaşmalarına katkı sağlamak, Aldıkları spor eğitimiyle hem eğitim hem de sosyal hayatlarına kalıcı ve sürdürülebilir katkı sağlamak. Çocuk ve gençlerdeki spor ahlakının gelişmesi sağlanarak sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak. Başta polis teşkilatı olmak üzere devletin kurumları ile bağların güçlendirilmesine, problemlerin çözüm arayışında ilgili kurumlara yönelmesine, illegal yaklaşımlara girilmemesi ve kendileri için hizmet veren kurumlara ve çalışanlarına saygı duyulması bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak. Toplum içinde dezavantajlı grupta yer alan çocukların kaynaşarak, dışlanmışlık ve ötekileştirme algısının azaltılarak bütünleşmeyi ve kaynaşmayı güçlendirmek. Proje kapsamındaki spor eğitimi, sosyal ve kültürel etkinlikler ile öğrencilere boş zamanlarını değerlendirme imkânı sunmak. İlimizdeki gençlerin ve çocukların sağlıklı, donanımlı ve güvende olmalarına yardımcı olmak, kötü alışkanlıklardan kendi iradeleriyle korunmalarına katkıda bulunmak, suçtan ve suçlulardan koruyabilmek amacıyla ile hazırlanan proje kapsamında; üç hedef grup belirlenmiştir. Birinci hedef grubumuz olan Manisa Merkez İlçelerde bulunan liselerde okuyan 11. ve 12. sınıf öğrencilerine yani 8 bin 200 kişiye tiyatro gösterimi yapılacaktır. Büyükşehir Belediyesinin bünyesinde çalışan profesyonel tiyatro ekibince, içeriği birlikte yapılacak görüşmeler neticesinde belirlenerek tiyatro metninin hazırlanması, yine tiyatro ekibi tarafından Belediye Başkanlığına ait Kültür Merkezinde toplam 15 seansta tiyatro gösterisinin yapılması, bitiminde öğrencilere içerisinde verilmek istenen mesajları da içerir ajanda ve kalem hediye edilmesi planlanmaktadır.”
İkinci hedef grup olarak belirledikleri göç yolu ile gelinerek yerleşilen mahalleler öncelikli olmak üzere Manisa merkez ilçelerindeki ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler arasından suça sürüklenmiş ya da sürüklenme riski olan, maddi imkânları kısıtlı, sosyal hayata uyum sağlamada problem yaşayan, parçalanmış ailelerin çocukları ile öksüz ve yetim çocuklar arasından 100 öğrencinin belirleneceğini kaydeden Ünal, “Belirlenen bu öğrencilere futbol, voleybol ve yüzme dallarında 60 saatlik eğitim verilecektir. Eğitim süresi içerisinde sosyal etkinliklerini artırmak maksadıyla öğrenciler Manisa ilinde bulunan 8 boyutlu sinema/oyun dünyası, Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Atatürk Sergi Salonuna ve sinemaya götürülecektir. Eğitimin tamamlanmasının ardından projeye istikrarlı olarak katılım sağlayan öğrenciler Bursa iline düzenlenecek geziye katılacaktır. Yetenekli öğrencilere lisans aldırılacak, katılım sağlayan öğrenci ve eğitmenlere yapılacak törenle sertifika verilecek, bu sertifika töreni bitiminde kapanış kokteyli düzenlenecektir. Projeye dâhil olan öğrencilerin aileleri üçüncü hedef grubu oluşturmaktadır. Sporcularımızın aileleri ile eğitimleri başlamadan bir araya gelinecek, bu buluşmada ailelere yönelik konusunda uzman konuşmacı tarafından aile içi iletişim semineri verilerek ailelerin projeye destek ve katılımları sağlanacaktır. Seminer bitiminde birlikte yemek yenecek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulacaktır.” dedi.
Gençleri ve aileleri bilgilendirmek üzere çeşitli materyallerde broşür, afiş ve benzeri materyallerin kullanılacağını kaydeden Ünal, “Projenin finali düzenlenecek törenle yapılırken hazırlanacak derginin dağıtımı ile proje neticelendirilecektir. ÇOGEP ‘Geleceğe Atılan Tohum’ Projesi kapsamında 100 ortaokul öğrencisi ve anne-babası; 8 bin 200 lise öğrencisi ve ailelerinden biri olmak üzere toplamda 16 bin 700 kişiye ulaşmayı planlamaktayız.” şeklinde konuştu.