Cemaatten Kamusal Alana Müslüman Kadın Konulu Konferans Verildi

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Kahta Gönül Kuşağı Derneği'nin katkılarıyla 'Cemaatten Kamusal Alana Müslüman Kadın' konulu konferans düzenlendi.

Cemaatten Kamusal Alana Müslüman Kadın Konulu Konferans Verildi

Kahta METEM Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kuran tilavetiyle başlayan konferansın açış ve selamlama konuşmasını Kahta Gönül Kuşağı Derneği Başkanı Aziz Darıca yaptı.Darıca, Kahta'da amaçlarının bir farkındalık oluşturarak, insanları islamla buluşturmak olduğunu söyleyerek, “Hatırladığınız gibi daha önce konferansımıza Ramazan Kaya hocamızı davet etmiştik. İkinci konferansımızı değerli hocalardan Atasoy Müftüoğlu ile yapmıştık. Kendisinin ilim dünyasından faydalanmaya çalıştık. Buradaki amacımız Kahta'da bir farkındalık oluşturmak. İnsanları islamla buluşturmak. Yine bu vesileyle Cihan Aktaş hocamızı buraya davet ettik. Sağ olsunlar davetimize icabet ettiler. Kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

Kadınların kültürdeki varlığı üzerine düşünmek gerektiğini belirten Gazeteci Yazar Cihan Aktaş, tevazu kendinde var olanı yerinde ve zamanında ifade etme erdemliliği olduğunu söyledi.

Kadınların her zaman için kültürde var olduğunu vurgulayan Gazeteci Yazar Cihan Aktaş konuşmasının şöyle sürdürdü:
"Şu çok önemli dininden şahsiyetinden vazgeçen birinin özgür tarafında söz edilemez. Tevazu, bir şekilde suskunluk, geri planda durmak değildir. Tevazu kendinde var olanı yerinde ve zamanında ifade etme erdemliliğidir. Çeşitli boyutlarda bir şeyler hayal edip tasarlama yeteneğiyle insan kendini tanır. Kadınlar bir kamusal alan sorunu. Kadınlar her zaman için kültürde var oldular. Ancak kamusal alanda tecavüz içerisinde ikinci bir varlık olarak katledildiler. Çeşitli engellerle karşılaştılar. Kadınların kültürdeki varlığı üzerine düşünmeli insan. Benim gibi kadınları kolay kolay kabul etmedi. Ama kadın kültürde her zaman var oldu. Bu anlamda medeniyetle kültür arasında fark açık. Çünkü kültür hayatta çok sıklıkla ilgili ve kadında hayatta çok yakından ilgili. Hayatla iç içe. Kültürün konuları nelerdir düşün. İlim, edebiyat, ölüm,doğum, annelik, aşk vb. kültürün konuları bunlar. Bütün evrensel planda insanı ilgilendiren hiçbir zaman yok edilemeyen ve belki en pişman olduğumuz şeyde bile kardeş olabileceğimiz konular. Ve kadınlar kültür alanında her zaman varoldular, eserler verdiler. Ancak bunlar kültüre bir şekilde yansımadığından, kadın dilden ve kültürden bir şekilde uzak kaldığından sanki kadınlar kültür alanında erkekler kadar eser ortaya koyamamışlar gibi bir kanı vardır. Oysa tarihin başka bir yönünü okuduğumuzda bunun böyle olmadığını, kadınların kültürde erkekler medeniyet içinde ışırken kadınların kültürel alanda çeşitli şiir,ninni, halı, kilim ve başka türlü el becerileri gelişmiştir. Bazen bir takım keşifler oluyor.Diyelim ki çok ünlü alman müzisyenin bestelerinin aslında karısı tarafından yapıldığı fakat o dönemde kadınların eserlere bir tür imza atma hukuku bulunmadığından kocası tarafından sahiplenmiş duyurulmuştur” dedi.

Konferans, Gazeteci Yazar Cihan Aktaş'ın okuyucularına kitaplarını imzalamasıyla sona erdi
Kaynak: İHA