Chp'li Seçer, Ygs Sonuçlarını Meclis'e Taşıdı

CHP İçel Milletvekili Vahap Seçer, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) bu yıl başarı oranında belirgin bir düşüş olduğunu iddia ederek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya “Bu tablonun oluşmasında bakanlığınızın payı nedir?” diye sordu.


CHP’li Seçer, YGS sonuçlarının açıklanmasıyla ortaya çıkan tabloyu Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Seçer, 2015 yılında YGS’ye 2 milyon 126 bin 684 adayın başvuruda bulunduğunu, bu adaylardan 1 milyon 987 bin 484’ünün sınava girdiğini anımsattı. Bu adaylar arasında puanı hesaplananlardan 165 bin 83’ünün 140 puan alamadığı için ön lisans ve açık öğretim fakültelerine kayıt yapma hakkını kaybettiğine dikkat çeken Seçer, 575 bin 786 adayın da 180 taban barajını aşamadığı için Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) giremeyeceğini kaydetti.

2014 yılında 476 bin 968 adayın 180 puan barajını aşamadığını da anımsatan Seçer, “Yani 180 puan barajına takılan aday sayısı geçen yıla göre yaklaşık 100 bin kişi daha artmıştır. Bu sonuçlar dahi ortaöğretimde öğrencilerin akademik olarak yeterince eğitilmediklerini ortaya koymaktadır” dedi.

Bu çerçevede, Bakan Avcı’dan, son beş yılda, başvuruda bulunan ve sınava giren öğrenci sayısını isteyen Seçer, aynı dönemde puanı hesaplanan kaç öğrencinin 180 olan puan barajını aştığını, kaçının aşamadığını sordu. Aynı dönemde soruların yöneltildiği dersler bazında sınav sorularında alınan başarı ortalamasının kaç olduğunu da öğrenmek isteyen Seçer, Bakan Avcı’dan su soruların da yanıtını istedi:
“YGS’nin son yıllarda ortaya koyduğu bu düşündürücü tablonun sorumlusu ya da sorumluları kimlerdir? Son yıllarda istatistiklere de yansıyan tablo konusunda bakanlığınızın yaptığı/yapacağı bir araştırma/çalışma var mıdır? Var ise sonuçları nelerdir? Sınav sisteminin son 10 yılda 5 kez değiştiren ve milli eğitim sistemini adeta yapboz tahtasına çeviren hükümetinizin olumsuz tablonun oluşmasında bir etkisi var mıdır? Yetersiz ve çarpık müfredat nedeniyle başarısız olan gençlerimizin mevcut kapasiteleriyle yarının gelişmiş Türkiye’sine nasıl katkı sağlayacağı konusundaki düşünceleriniz nelerdir?”
Seçer, soru önergesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada ise YGS’ye ait sonuçların vahim bir eğitim tablosunu ortaya koyduğunu belirtti.

AK Parti iktidarında 5 Milli Eğitim Bakanı’nın değiştiğine işaret eden Seçer, “Dönemin bir bakanı, bakanlığını devrederken ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nı otomatik pilota bağladık’ demişti. Şimdi acı gerçeği görüyoruz ki, o otomatik pilota bağlanan uçak adeta yere çakılmıştır. Geleceğimizi emanet edeceğimiz, yarınlarımızı kuracak çocuklarımızın geleceğini çalmaya kimsenin hakkı yoktur. Eğitimde yanlış yaparsanız bu hatanın bedelini aradan yıllar geçse de telafi etmek çok zor olur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA