Engelliler Haklarını Öğrendi
“Hayata tutunmak için engel yoktur” sloganıyla yola çıkan Zihinsel Engelliler Federasyonu, Yenimahalle Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı Beyaz Karanfiller Yaşam Merkezi’nde “Engelli Hakları, Zihinsel Engellilerin Yaşamsal Sorunları ve Yerel Yönetimden Beklentileri” konulu bir konferans düzenlendi.
Zihinsel engellilerin toplumsal yaşama tam katılımı için farkındalık yaratmak, haklarına sahip çıkılması amacıyla kamuoyu oluşturmak ve yerel yönetim hizmetlerinden yeterince yararlanmalarının önünü açmak amacıyla Zihinsel Engelliler Federasyonu’nun AB Komisyonu’nun hibe desteği ile yürüttüğü Zihinsel-Diyalog Projesi kapsamında İçel, Edirne ve Ağrı’da düzenlenen konferansların sonuncusu Ankara’da gerçekleşti. Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç’un ev sahipliği yaptığı programa Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar başta olmak üzere Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Suat Sağlam, Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, Çırak Eğitim Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç, Yeşeren Düşler Derneği Başkanı Yeşim Şirin başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum temsilcisi, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.
AKRABA EVLİLİKLERİNE KARŞI EVLİLİK REHBERİ
Engellilerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin sunulduğu konferansın açılışını yapan Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç, Beyaz Karanfiller Yaşam Merkezi’ne katkılarından dolayı Yaşar’a teşekkürlerini iletti. Engellilere huzurlu bir yaşam sunan Beyaz Karanfiller’in engelli ailelerinin de “Ben ölünce çocuğuma ne olacak?” endişesini ortadan kaldırdığına vurgu yapan Koç, konuşmasında engellilerin sorunlarına da değindi. Engellilerin yaşamsal sorunlarının hem genel hem de yerel yönetimlerce asgariye indirilmesini isteyen Koç, “Yeni engelli doğumlarını önleyecek tedbirler alınmalı. Akraba evliliklerine karşı gençleri bilinçlendirmek amacıyla belediyeler tarafından çiftlere evlilik ve mutluluk rehberleri dağıtılmalı. Bu kitapçıklar akraba evliliklerine karşı çiftleri aydınlatacak nitelikte olmalı” dedi.
YENİMAHALLE, TOPLUMUN HER ALANINDA
Çırak Eğitim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç ise Yaşar’ın toplumun her kesimini kucaklayan hizmetler yaptığını belirterek, “İnşallah engelli kardeşlerimiz bu yaşam merkezinde huzur bulur, rahat eder” dedi.
Sosyal bir devletin tüm vatandaşların dertlerine, sorunlarına sahip çıkması gerektiğini ifade eden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da ülkemizde engellilerin hala gelişmiş ülkelerdeki haklara sahip olamadığını belirtti.
Yenimahalle Belediyesi’nin engellileri yönelik hizmetlerini sıralayan Yaşar, “Türkiye’de ilk defa zihinsel engelliler için bir yaşam merkezi kurduk. Şimdi yine bir ilke imza atacağız ve Umut Evi’ni açacağız. Orada eğitim, üretim, sosyal yaşam olacak. Tüm engelli grupları Umut Evi’nde hayata umutla bakacak, keyifli saatler geçirecek. Yeni yeni dostluklar kurulacak” dedi.
“EVRENSEL TASARIM” VURGUSU
Açılış konuşmalarının ardından Engelliler Konfederasyonu Başkanı Av. Turhan İçli, “Engelli Hakları Zihinsel Engellilerin Yaşamsal Sorunları ve Yerel Yönetimden Beklentileri” konulu konferansına geçti. Toplumda engellilere karşı egemen olan bakış açısının değişmesi gerektiğine vurgu yapan İçli, “Evrensel Tasarım” ilkesinden yola çıkarak yaşamsal kullanım alanlarının herkese göre planlanıp, tasarlanması gerektiğini söyledi.
İçli, “Evrensel tasarım kavramına dayalı bir yaşam, insancıl bir yaşamdır. Bu, herkes için kentler, kaldırımlar, konutlar, toplu taşım araçları demektir” dedi.
Engelli Hakları Sözleşmesi hakkında da bilgiler veren İçli, “Bu sözleşmeye can ve ruh veren 4 temel ilke; eşitlik, bağımsızlık, ayrımcılık yasağı ve katılım ilkesidir” diye konuştu.
Engellilerin hem TBMM de hem de belediye meclislerinde temsil edilmesi gerektiğine vurgu yapan içli, Türkiye’deki 20 binin üzerinde meclis üyesinden sadece 30’unun engelli olduğunu söyledi.
İçli, “Engellilere karşı bilinç ve duyarlılık yaratmak için engelli adayı olmak yetmez. Aslolan insan olma sorumluluğuyla problemlere sahip çıkmaktır” diye konuştu