Bakan Güllüce Açıklaması

Ümraniye Belediyesi ve Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın ortaklaşa düzenlediği 1. Esnaf ve Sanatkarlar Şenliğine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de katıldı.

Güllüce, “Yeni Türkiye’de dünya ayağa kalksa kendimizi savunabiliriz diyen bir ülkeyiz” dedi.


Ümraniye Belediyesi ve Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Ümraniye Meydanı'nda, 1. Esnaf ve Sanatkarlar Şenliği düzenlendi.

Şenlikler mehteran takımının gösterisiyle başlarken, düzenlenen yarışmada ise esnaflar çocukları için yarıştı. Şenliğe, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özdil katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Esnafla ilgili neler konuşsak yetmez, esnaf bu toprakların omurgasıdır. Güven ve itimat sembolüdür” dedi.

GÜLLÜCE: "AHİLİK DEVAM ETSEYDİ BİZ BU KADAR BÜYÜK BİR ZAMAN KAYBETMEZDİK"
Ahilik teşkilatının önemine dikkat çeken Güllüce, "Ahilik denen şeyin, kardeşlik denen şeyin asırlar önce oluşması çok önemlidir. O kardeşlik ve ahilik keşke devam edebilseydi. O zaman Türkiye’de terör mü olurdu, 12 Eylül olayları mı olurdu, sağcılar, solcular mı olurdu, Türkiye’de Kürtçüler Türkçüler, birbirini öldüren insanlar mı olurdu. Ya da biz bu kadar büyük bir zaman mı kaybederdik. Her zaman patinaj yaptık. 12 Eylül'de birimiz sağcı oldu, birimiz solcu olduk birbirini vurdu gençler ve ülkemiz patinaj yaptık durduk" şeklinde konuştu.

"YENİ TÜRKİYE’DE DÜNYA AYAĞA KALKSA KENDİMİZİ SAVUNABİLİRİZ DİYEN BİR ÜLKEYİZ"
Güllüce, açıklamalarına şöyle devam etti: "2001’de bu ülkenin bir bakanı ve bütün siyasileri bir milyar dolar borç bulmak için kapı kapı dolanıp devletin ve milletin itibarını hiçe sayıp borçlanmak için çaba harcıyorlardı. Eğer bunun farkında olmayan birisi varsın geçmiş arşivleri araştırsın baksın. O zamanlar benlerce yıllık geçmişi olan bir devletimiz vardı ama bir milyar dolar borç için devletin ve milletin itibarı beş para edilerek kapı kapı geziliyordu ve borçlar alınamıyordu. İşte bunlar Eski Türkiye’de vardı. Peki Türkiye kendi savunma silahlarını yapamadığı için, kendi gemisini, tüfeğini, topunu yapamadığı için kaç kere perişan olmuş, kaç kere iç acısı çekmiş. Parasını vererek aldığımız gemiye İngilizler el koyuyor vermeyiz diyorlar. Ama bugün dünyanın en modern gemilerini, uçaklarını, helikopterini ve tankını yapan bir ülkeyiz, yani dünya ayağa kalksa kendimizi savunabilir diyen bir Türkiye’yiz. İşte yeni Türkiye’de bu, nasıl olmazmış Eski Türkiye Yeni Türkiye diye. Türkiye’den kaçmak istiyorum diyenler kimler diye anket yapılmıştı, yüzde 78 ben bu ülkede artık yaşamak istemiyorum diyenler çıkmıştı işte eski Türkiye bu. Şimdiki Türkiye’de ise sınırlarımızı kapatmaya çalışıyoruz, bütün dünya Türkiye’ye gelmeye çalışıyor. Hatta Türk vatandaşı olsam ne güzel olur diyen bütün coğrafyadan milyonlarca insanlar var. Sınırdaki kapıları bir açsak Türkiye’nin nüfusu 150 milyon olur."

BAĞIŞ: "DÜNYA TİCARETİNDE GELDİĞİMİZ NOKTADA ESNAF VE SANATKARLARIMIZ ÖNEMİNİ ANLAŞIRIZ"
Esnaf ve sanatkarların çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ise, “Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın bugün yapmaya çalıştığı program çok önemli. Bakın bizler rızkın onda dokuzunun ticarette aranması gerektiğine inanan insanlar grubundan olarak bakın bugün dünya ticaretinde ne noktadayız. Artık günümüzde haklı olmanın yetmediği ve güçlü olmanın şart olduğu bir dönemde ve güçlü olmanın da en önemli göstergesinin de ekonomik güçten kaynaklandığını bildiğimiz bir dönemde dünya ticaretinde bir buçuk milyarlık İslam aleminin geldiği nokta ile toplam sayılarının 30-40 milyonu geçmeyen Musevi toplumunun etki boyutunu karşılaştırdığımız zaman bizi esnaf ve sanatkarlarımıza ne kadar sahip çıkmamız gerektiğini görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYEMİZE DE GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Özellikle aileler çocuklarını ilkokuldan sonra ortaokuldan sonra imam hatip ortaokulunda okutmak suretiyle hem liseye hazırlanmasını hem de dini bilgilerinin daha iyi almasını arzu ediyor, yanı başında imam hatip ortaokulu olsun istiyorlar. Şu anda imam hatiplerin sayısı Ümraniye’de 9 tane. Bunlardan 6'sı ortaokul 3 tanesi lise ama yetmiyor. Vatandaşlarımızdan böyle bir talep varken bu talebi mecburen karşılama görevinde olduğumuzu düşünüyorum. Hepimizin üzerine maddi ve manevi sorumluluk düştüğünü düşünüyorum. Milli eğitimin üzerine iş düştüğü kadar, kaymakamlığımızın üzerine düştüğü kadar belediyemizin de üzerine görev düştüğünü düşünüyorum. İnşallah bu sene içerisinde 2-3 tane imam hatip ortaokulu ve lisesi yapma projemiz var. Bunlardan ilkinin temelini bugün yapıyoruz” dedi.

Ülke genelinde coşkuyla kutlanan bahar bayramına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Hasan Can, “Dün 21 Mart’ı, Nevruz şenlikleriyle baharı karşıladık. Bugünü bir bayram günü gibi kabul edelim. Hamdüsenalar olsun ki yıllardan bu yana hasret kaldığımız bir barış ortamında hazzını ve mutluluğunu yaşadık” diye konuştu.

Kaynak: İHA