3. Acıbadem Kadın Doğum Günleri

"3. Acıbadem Kadın Doğum Günleri" kapsamında, yurtiçi ve yurtdışından bin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, üreme sağlığındaki son teknolojileri anlatacak.

Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş, bir otelde düzenlenen "3. Acıbadem Kadın Doğum Günleri" etkinliğinin iki gün süreceğini belirterek, tüp bebekte yaşanan son gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

İnfertilite alanındaki bilimsel çalışmaların çoğunlukla sperm seçimi, embriyolar üzerindeki genetik incelemeler üzerine yoğunlaştığını anlatan Tıraş, "Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına yönelik dünyadaki bilimsel araştırmalar ağırlık kazanmıştır. Biz de bu kapsamda gelişen yeni teknolojileri hastalarımızın yararına ve gebe kalmaları için kullanmaktayız. Başarımız şu an bu teknolojilerle yüzde 70'e ulaştı. Bu rakamı çok daha yükseğe çıkarmak istiyoruz" dedi.

Yale Üniversitesi'nden Prof. Emre Seli, embriyo genetiği analizinin sıklıkla kullanıldığını belirterek, embriyo enerji tüketimi, bunun dengeliliğinin bir kadının daha geç yaşlarda da çocuk sahibi olup olmayacağını nasıl belirlediği yönünde araştırmalar yapıldığını aktardı.
Gelecek 5-10 yılda kendileri için en ilginç konunun bu olacağını kaydeden Seli, şöyle konuştu:
"Mitokondri, hücrenin enerji fabrikasıdır. Bunun efektif çalışıp çalışmaması hücrenin enerji üretip üretemediğini belirliyor. Mitokondrinin en önemli özelliklerinden birisi, hücrenin küçük bir parçası olmasına rağmen, içinde DNA olan tek küçük parça olması. Bütün bu genetik parça anneden geliyor, babadan hiç gelmiyor. Bilimsel araştırmalar, şu anda anneden geçiş ve yaşlanması sırasında bu DNA materyalinde bir zararı ya da materyalin enerji üretiminde bir eksiklik olup olmadığı üzerinde."
Yaşlanmakta olan kadınların, kendi kök hücrelerinden mitokondri aktarımının hamile kalmalarına pozitif etki ettiğine dair henüz bir bilimsel bilginin olmadığını dile getiren Seli, "Teorik olarak mantıklı. Belli bir süre içerisinde göreceğiz işe yarayıp yaramadığını. Ama bu konuda önümüzdeki yıllarda enteresan haberler alacaksınız" değerlendirmesinde bulundu.
Philadelphia Üniversitesi'nden Prof. Serdar Ural ise annelerin sağlıklı bebekler doğurma isteklerini gerçeğe dönüştürmek için bilimsel araştırmalar yaptıklarını bildirdi.
Kandan alınan bazı örneklerle bebekteki genetik anormallikleri araştırdıklarını ve sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını ifade eden Ural, "İkiz ve üçüzlerde yapılan bazı çalışmalarda ise birbirlerinin kan dolaşımını, olumsuzluklarını ortadan kaldıracak yöntemleri araştırıyoruz. Anne karnındaki bebeğe cerrahi müdahale edip yaşama şansını yüzde 50 artırabiliyoruz" görüşlerine yer verdi.
- Etkinlik
"3. Acıbadem Kadın Doğum Günleri" iki gün sürecek. Katılımcı hekimler, "İnfertil çiftten ilk başvuruda hangi tetkikler istenmeli", "Hangi hastaya hangi tedavi uygulanmalı", "Başarısız tedavilerde hangi yöntem tercih edilmeli", "Endometriozis-infertilite ilişkisi", "DNA testi ve ultrason", "Fetal anomali tarama testleri", "Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ne yapılmalı?", "IVF için sperm seçimi: Micro-chip yöntemi başarı oranlarını arttırır mı?" Preimplantasyon Genetik tanıda yeni bir yöntem: Next Generation Sequencing (NGS)" gibi konularda deneyimlerini paylaşacak.
Kaynak: AA