Karlıova'da 'Kırım Kongo' Eğitimi

Karlıova Toplum Sağlığı Merkezi, yaklaşan yaz aylarında "Kırım Kongo" vakalarının önüne geçmek için bir dizi eğitim programı hazırladıklarını duyurdu.

Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu Hekimi Dr. Dilara Lahut, yaptığı açıklamada, bölgede göreve başladığı günden bu yana kene ısırmalarına bağlı Kırım Kongo vakalarının dikkatini çektiğini ifade etti.

"Yaşanan kene ısırmaları, dikkate alınması gerektiği bir konu ve bundan dolayı vatandaşlarımızı konu hakkında daha çok bilinçlendirmenin gerektiğini düşünüyorum" diyen Lahut, öncelikle personele, kene vakaları konusunda nasıl davranılacağı ve hangi müdahalede bulunulması gerektiği konularında eğitimler verdiklerini söyledi.

Personel eğitiminin ardından vatandaşları bilgilendirme toplantıları gerçekleştireceklerini kaydeden Lahut, hastalık hakkında şu bilgileri verdi:
"Kene ısırmasından 3-14 gün sonra ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yüzde ve gözde kızarıklık, bulantı, kusma ve ishal belirtileriyle başlayıp kanamalarla ölüme kadar gidebilen bir hastalıktır. Sıklıkla mart-eylül ayları arasında, en çok temmuz ayında görülür."
Hastalığın vücuda kene tutunması ile kenenin çıplak elle çıkarılması yada ezilmesiyle bulaştığını anlatan Lahut, şu uyarılarda bulundu:
"Korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlar, tarlaya, piknik alanına giderken vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli, çoraplar pantolon paçasının üstüne çekilmeli, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmelidir. Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka tüm vücut ve elbiseler kontrol edilmeli, kene olup olmadığı araştırılmalıdır. Vücutta kene görülürse, naylon eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak yada ince uçlu bir pens veya kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalı, çıkartılamıyor bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökmeyin, üzerine sigara bastırmayınız. Hasta kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
Kaynak: AA