Diyarbakır'da Ambulans Hizmete Sunum Töreni

Diyarbakır İl SağŸlık MüdürlüğŸü, ambulans filosuna 15 ambulans ve 1 UMKE aracı kattı.

Diyarbakır İl SağŸlık MüdürlüğŸünde gerçekleşŸen ambulans hizmete sunum töreninde konuşŸan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "ǖzelikle kırsalda vakaya ulaşŸma süresi ortalama 30 dakika, kent içerisinde de ortalama 10 dakikadır bütün vakalara ulaşŸılmışŸ ve müdahale edilmişŸtir" dedi.

112 acil sağŸlık hizmetlerinde önemli çalışŸmalar gerçekleşŸtirildiğŸini ifade eden Aksoy, 2002 yılında 2 ambulans bulunan Diyarbakır'da yeni ambulanslarla sayısının 78'e ulaşŸıldığŸını kaydetti.

Kentte 2002 yılında 2 acil istasyonun bulunduğŸunu anımsatan Aksoy, bu sayının da 52'ye yükseldiğŸini ifade etti.

Türkiye'de 112 acil yardım istasyonu başŸına düşŸen nüfusun 37 bin olduğŸunu belirten Aksoy, Diyarbakır'da bu sayının 31 bin 442 olduğŸunu söyledi.

Aksoy, şŸöyle konuşŸtu:
"Ambulans başŸına düşŸen nüfus Türkiye'de 22 bin 838 iken kentimizde bu sayı 20 bin 961'dir. Diyarbakır'da 112 acil sağŸlık hizmetlerinde 41 doktor, 29 hemşŸire, 14 ebe, 255 acil tıp teknisyeni 91 paramedik sağŸlık memuru ve diğŸer branşŸlarda toplam 526 kişŸi görev yapmaktadır. Helikopter ambulans sayısı 1, kar paletli ambulans 3, yoğŸun bakım ve obez ambulansı 1, yeni doğŸan ambulansı 2, bunun dışŸında 4 sedyeli 2 ambulans bulunuyor."
Kentte 112 acil istasyonlarına geçen yıl 5 milyonun üzerinde çağŸrı geldiğŸini anlatan Aksoy, 108 bin 452 vakaya müdahale ediliğŸini belirtti.

Acil sağŸlık hizmetlerinin kalite stardartlarının arttığŸına dikkat çeken Aksoy, şŸöyle devam etti:
"ǖzelikle kırsalda vakaya ulaşŸma süresi ortalama olarak 30 dakika, kent içerisinde de ortalama olarak 10 dakikada bütün vakalara ulaşŸılmışŸ ve müdahale edilmişŸtir. 2010 yılından beri helikopter ambulans ile toplam bin 121 hasta sevk edildi. İhtiyaç duyulduğŸunda uçak ambulansı da hizmet vermektedir. Uçak ambulansı ile son beşŸ yıl içerisinde 476 hasta, farklı bölgelere intikal ettirilmişŸtir. Temennimiz 112 acil ihtiyacımızın olmaması, ama olduğŸu anda da onun en kısa zamanda bize ulaşŸacağŸını bilmek bir güven duygusu olarak hepimize farklı anlamlar katmaktadır."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ise son 10 yılda Türkiye'de sağŸlık alanında büyük değŸişŸim ve dönüşŸüm yaşŸandığŸına vurgu yaptı.
Arzu, "Daha önce ambulans bile bulunamazken bugün uçak ambulanslar, helikopter ambulanslarla SağŸlık BakanlığŸı hizmet veriyor. Bugün dünyanın değŸişŸik ülkelerinden hastalar, Türkiye'de sağŸlık hizmetinden faydalanıyor" dedi.

 
Kaynak: AA