Güner, 'Trabzon Hasır Bileziğinin Uluslararası Patenti Alınmalı'

AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Ekonomist İsmail Cem Güner, Türkiye’nin altın rezervinde 12. sırada olduğunu belirterek önceliklerinin Trabzon hasır bileziğine uluslararası patent almak olması gerektiğini söyledi.

Güner, 'Trabzon Hasır Bileziğinin Uluslararası Patenti Alınmalı'

İsmail Cem Güner, aday adaylığı süreciyle ilgili çalışmalarını Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı'yı ziyaret ederek sürdürdü. Ali Yazıcı'nın kuyumcu esnafının sorunları ve Trabzon hasır bileziğinin dışa tanıtımı ile ilgili görüşlerini dinleyen Güner, Türkiye altın rezervinde, 12. sıraya yükselerek altın ligine girdiğini vurguladı. Altın rezervi cari açığın finansmanında en etkili unsurlardan biri olduğunu belirten Güner, "Yastık altında 5 bin ton altın olduğu tahmin ediliyor. Türkiye altın işleme-tüketiminde beşinci sırada yer almaktadır. Kişi başı altın kullanımındaysa ikinci sıradadır. Türkiye’de kuyumcu sektöründe kayıtlı 250 bin kişi çalışmaktadır. Ülkemizde 47 bin civarında kuyumculuk işletmesi bulunmaktadır. 35 bini perakende satış mağazası 5 bini üreticidir. Türkiye altın ihracatında 11. sırada yer almaktadır” dedi.

Güner, Trabzon’un altın ile ilgili istatistik verilerini değerlendirirken de şunları söyledi:
“Trabzon altın işleme-üretiminde Türkiye de 4. sırada gelmektedir. Bu sektörde tahminen 3 bin-3 bin 200 kişi çalışmaktadır. Sektörün Trabzon ekonomisindeki yeri yıllık 1,5 milyar TL’dir. Trabzon’un, Trabzonspor ile birlikte en önemli iki değerinden biri olan Trabzon hasır bileziğinin dünyaya tanıtılması ve bir an önce uluslararası patentinin alınması gerekmektedir. Dünya pazarına İstanbul pazarı üzerinden açılan Trabzon kuyumculuk sektörü, başta Dubai pazarı olmak üzere dünyaya direkt açılması gerekmektedir. Bununla alakalı çalışmaların ivedilikle yapılıp Türkiye’de 4. Olan sırayı zirveye taşımalıyız.”
Kaynak: İHA