'Çözüm Sürecinin Neresindeyiz' Paneli

Dicle ǜniversitesi ǖğŸretim ǜyesi Doç. Dr. Vahap CoşŸkun, özellikle nevruzda ve nevruzdan sonraki süreçte PKK'dan beklenen mesajın, Türkiye'ye karşŸı artık silahlı mücadele vermeyeceklerini ilan etmeleri olduğŸunu söyledi.

LJözüm sürecine sivil toplum desteğŸi sağŸlamak amacıyla İstanbul'dan yola çıkan "BarışŸ Treni" etkinlikleri kapsamında Malatya'da panel düzenlendi.

BarışŸa Bak Platformunca Anemon Otel'de gerçekleşŸtirilen, moderatörlüğŸünü Platform Sözcüsü Cengiz AlğŸan'ın yaptığŸı panele gazeteci yazar Leyla İpekçi ve Dicle ǜniversitesi ǖğŸretim ǜyesi Doç. Dr. Vahap CoşŸkun konuşŸmacı olarak katıldı.

AlğŸan, açılışŸta yaptığŸı konuşŸmada, çözüm sürecinin sivil toplumun da desteğŸini ve bütün topluma yayılmasını sağŸlamak için bir platform kurduklarını ve sonrasında da batıdan doğŸuya, doğŸudan batıya kardeşŸlik mesajları taşŸıyan BarışŸ Treni'ni gelişŸtirdiklerini dile getirdi.
Yol boyunca yaşŸadıkları anılarını anlatan AlğŸan, geçtikleri hemen hemen her ilde olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti.

İzmit'te, EskişŸehir'de, Kırıkkale'de esnaftan, halktan destek gördüklerini aktaran AlğŸan, Sivas'ta ufak çaplı gerginlik yaşŸadıklarını, bunun kendilerinde enerji düşŸüklüğŸüne neden olduğŸunu ancak Malatya'daki havanın kendilerine yeniden moral verdiğŸini söyledi.

- "Bugünlere hiç kolay gelmedik"
Gazeteci yazar Leyla İpekçi, BarışŸ Treni'ne bu sabah katıldığŸını belirtti.

BarışŸın ruhu olduğŸunu ve bu ruhun gündelik hayatın maneviyatı durumuna geldiğŸini kaydeden İpekçi, "Acıları yarışŸtırarak bir yere varamadık. Herkesin acısı çok büyük. Tekil ve kıyas kabul edilemeyecek bir acı. 30 yıl boyunca da yüreklerimizi esir alan bir acı. Fakat insanlar gerçekten siyaseten barışŸ istemekten, vicdanen gönülden barışŸ istemeye doğŸru hızla evrildiler. Bunu gözlemliyorum ben son birkaç senedir. Bugünlere hiç kolay gelmedik. İnsanlar ağŸır bedeller ödedi" diye konuşŸtu.
Merhum CumhurbaşŸkanı Turgut ǖzal'ın barışŸı tesis etmeye kalktığŸında başŸına kötü şŸeyler geldiğŸini ifade eden İpekçi, "Daha sonra bu hep böyle devam etti. Ne zaman biraz barışŸ için güçlü liderlik devreye girse veya güçlü bir irade ortaya konsa içerde ve dışŸarıda çeşŸitli faaliyetlerle bunların üstü örtüldü" dedi.

- "Gelinen bu nokta artık geri dönüşŸü daha da güçleşŸtiriyor"
Doç. Dr. Vahap CoşŸkun da çözüm sürecinin 2 yıla aşŸkın bir süredir devam ettiğŸini hatırlatarak, sürecin bugüne kadar pek çok kritik evrelerden geçtiğŸini ancak tarafların süreci bugüne kadar getirebilmeyi başŸarabildiğŸini söyledi.

Dolmabahçe'de 28 şžubat'ta gerçekleşŸen ortak toplantıdan sonra Türkiye'de barışŸ sürecinin yeni bir aşŸamaya girdiğŸi kanaatini paylaşŸan CoşŸkun, bu görüşŸmede Abdullah ǖcalan'ın PKK'ya yönelik silahsızlanma çağŸrısının önemli unsurlardan biri olduğŸunu belirtti.

Silahsızlanma gibi bir kavramı bir kere kullandıktan sonra tekrar mücadeleye girmenin zor bir hale gelebileceğŸini ifade eden CoşŸkun, "Buradaki silahsızlanmadan kasıt, benim anladığŸım kadarıyla ve devletin de beklediğŸi bence bu; Türkiye'ye karşŸı silahlı mücadelenin bitirildiğŸinin ilan edilmesi. Mevcut şŸartlar altında PKK'nın tamamıyla silahlarını bırakmasının koşŸulları şŸu an için ortada gözükmüyor. Dolayısıyla böyle bir dayatma içinde olunmayacağŸını tahmin ediyorum. ǖzellikle nevruzda ve nevruzdan sonraki süreçte PKK'dan beklenen mesaj, Türkiye'ye karşŸı artık silahlı mücadele vermeyeceklerini ilan etmeleri" değŸerlendirmesinde bulundu.
Sürecin önceki seçimlerin sonuçlarını etkilediğŸini ifade eden CoşŸkun, süreci destekleyen tarafların önümüzdeki seçimde de daha iyi bir sonuç elde edeceklerini düşŸündüğŸünü aktardı.
Tarafların bu süreçte daha ılımlı, yumuşŸak bir dil kullanmaları halinde sürecin daha sağŸlıklı ilerleyebileceğŸini kaydeden CoşŸkun, bunun aynı zamanda sürecin toplum tarafından benimsenmesini de artıracağŸına inandığŸını dile getirdi.
LJözüm süreci konusunda tarihi bir eşŸiğŸin aşŸıldığŸını belirten CoşŸkun, geri dönüşŸü imkansız kılmak için sürecin arkasındaki iradenin devam ettirilmesi gerektiğŸini kaydetti.

CoşŸkun, "Bu tür süreçler kırılgan bir zeminde ilerler. Bir takım provokasyonlar olabilir. O nedenle provokasyonların etkisini absorbe edecek sağŸlam bir iradeyi daha da güçlü bir şŸekilde her olayın sonrasında göstermek lazım. Ayrıca sürecin taraflarının sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor. Böylece süreçte daha hızlı bir adım atabiliriz" diye konuşŸtu.
Panelde, katılımcıların görüşŸleri dinlendi ve soruları yanıtlandı.
BarışŸ Treni'ne Ankara'dan katıldığŸını belirten ve son 30 yılda yakınlarından 50 kişŸiyi kaybettiğŸini anlatan Hakkarili İbrahim Temel, 30 yıl boyunca çile çektiklerini ancak bunların geride kalmasını istediklerini ifade etti.

Temel, "Bundan sonra barışŸ istiyorum. Hepinize teşŸekkür ediyorum. BarışŸ, barışŸ, barışŸ" diyerek sözlerini tamamladı.

 
Kaynak: AA