Sağlıklı Cilt İçin Küçük Sırlar!
Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, derimizi olabildiğince sağlıklı koruyabilmek için doğru beslenmek önemli olduğunu söyledi.
Besinlerle deriyi yeterince besleyecek maddeleri alıyor muyuz? Derinin dıştan korunması yanında en önemli destek içten alınan besinlerle mi olmaktadır ? Özel Elit Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu tüm bu soruların cevaplarını verdi.
Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, açıklamasında şunları kaydetti; “Gıdayla yeterince alınan taze sebze, meyve ve kuruyemişler (badem,fındık ve ceviz) içerdikleri A,C,E vitaminleri ve eser elementler (çinko,demir,bakır,selenyum,iyot gibi...) ile derinin hasarlanmasında ve yaşlanmada önemli rol oynayan serbest radikalleri yok etmede çok önemlidir. Bu olumsuz serbest radikaller derinin yaşlanması ve deri kanseri gelişmesinde önemli rol oynar.
Ben gıdanızı renklendirmenizi öneriyorum. Örneğin yaşlanmayı geciktirici etkisi ve kırışıklıklarında ütü görevi gören kara dut, Cildin direncini artırıp zararlı dış etkenlere karşı siper görevini üstlenen greyfurt, Cildi derinlemesine temizleyen, gergin tutan ve kırışıklıkları önleyen domates, sağlıklı cilt için farklı renklerde etli biberler, özellikle akne, egzama gibi cilt hastalıklarında fazlasıyla fayda sağlayan ıspanak gibi gıdalarla vitamin ve mineral açısından zengin gıdaları tüketmeliyiz.
Mümkün olduğunca organik, işlemden geçirilmemiş gıdalarla beslenmeliyiz. Bu sayede taze, kalitesi yüksek ve katkısız beslenme en doğal beslenme yöntemi olmanın yanında deri içinde önemlidir.
İdeal beslenme yöntemi olan sağlıklı, dengeli beslenme genel sağlık için nasıl iyi ise deri içinde o kadar iyidir. Fakat dengeli bir beslenme düzeni oluşturamıyorsak bu durumda günlük vitamin mineral takviyelerinden de yararlanabiliriz.Beslenmeye gerekli önemi vermek deri için çok önemlidir. Fakat sigara içmemek, yeterince uyumak, yeterli egzersiz yapmak, gerektiği kadar su içmek de en az gıda rejimi kadar derimiz için önemlidir.
Böyle dengeli ve düzenli beslenip gerekli koşullara uysak dahi derimizdeki olumlu değişiklikleri hemen göremeyiz. En az üç ay beklememiz gerekiyor. Bu durumda içsel dengeleri düzeltirken Dermatoloji uzmanlarına danışarak bu süreci kısaltma ve daha iyi görünmek için yardım alabilirsiniz.
Benzer bir durum sedef hastalığı için de geçerlidir. Kuzey kutup bölgesinde yaşayan ve ana beslenme kaynakları balıklar olan Eskimolarda hiç sedef hastalığı gözlenmez iken besin olarak balık yerine diğer gıdaları kullanan Eskimolarda sedef hastalığı görülmektedir. Bu durumda büyük ve yağlı balıktan zengin bir diyet sedef hastalığı için oldukça önemlidir.”