Kalkınma Bakanı Yılmaz İran'da Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran'la Türkiye ilişkilerini daha ileriye götürmek için çalıştıklarını belirterek, "Tercihli ticaret anlaşması ile birlikte ticari alanda yeni bir döneme girdik. Bunu her geçen yıl daha ileriye taşımak için gayret edeceğiz" dedi.

Bakan Yılmaz, İran'daki temasları kapsamında, İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya geldi.
Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Yılmaz, Türkiye ve İran liderlerinin karşılıklı ilişkileri daha ileriye götürmek için koydukları hedef doğrultusunda çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:
"Görüşmelerimizde İran ve Türkiye arasında çeşitli alanlarda iş birliği konularını gözden geçirme imkanımız oldu. Her alanda Türkiye ve İran ilişkilerini daha ileriye götürmek siyasi liderlerimizin koyduğu hedefi gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Tercihli ticaret anlaşması ile birlikte ticari alanda yeni bir döneme girdik. Bunu her geçen yıl daha ileriye taşımak için gayret edeceğiz. Ticaret hacmimizi hızlı bir şekilde artırmak ve karşılıklı yatırımların artmasını istiyoruz. Bu çerçevede turizm gibi hizmet sektörlerinin daha fazla gelişmesini arzu ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın İran ziyaretine kadar ikili temaslarla hazırlıklarımız devam edecek."
Bakan Yılmaz konuşmasının sonunda İran halkının Nevruz Bayramı'nı da tebrik etti.
İranlı Bakan Vaizi ise heyetlerin görüşmesi sonucunda yaklaşık 11 anlaşma konusunda uzlaşmaya varıldığını, kalan 3 anlaşmayı da Nevruz tatilinden sonra tekrar ele alacaklarını söyledi.

Vaizi görüşmelerde özel sektördeki gümrük, yatırım ve bankacılık konularında iyi çözümler bulunduğunu belirtti.

"Yeni ve çok iyi bir iş" olarak nitelediği, tercihli ticaret anlaşmasına yeni ürünler ekleneceğini kaydeden Vaizi, "İki aya kadar İran ve Türkiye tarafından bir komite oluşturularak on beşer kalem ürünü de anlaşma listesine ekleyeceğiz" dedi.

Vaizi ile görüşmesinden sonra İran'daki iki günlük temaslarını tamamlayan Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye'ye hareket etti.
Kaynak: AA