Dışişleri Bakanı'nın Asya-pasifik Bölge Turu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Asya-Pasifik bölge turu kapsamında Kamboçya, Tayland ve Vietnam'a resmi ziyaretler gerçekleştireceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun "Asya-Pasifik bölge turu kapsamında 14-19 Mart 2015 tarihlerinde sırasıyla Kamboçya, Tayland ve Vietnam'a resmi ziyaretler gerçekleştireceği" kaydedildi.
Kamboçya'ya 1970 yılından bu yana Türkiye'den Dışişleri Bakanı seviyesinde ilk kez bir ziyaretin gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, Çavuşoğlu'nun Kamboçya Ulusal Meclisi Başkanı Heng Samrin tarafından kabul edileceği ve Kamboçya Dışişleri Bakanı Hor Namhong ile görüşeceği ifade edildi.
Çavuşoğlu'nun 1 Kasım 2013 tarihinde faaliyete başlayan Türkiye'nin Punom Pen Büyükelçiliği'nin resmi açılışını da gerçekleştireceği belirtilerek, "Ziyaret vesilesiyle, Kamboçya ile Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport Hamillerinin Vizeden Muaf Tutulmasına ilişkin Anlaşma'nın imzalanması öngörülmektedir" denildi. Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaret turunun ikinci ayağında ise Tayland'a resmi bir ziyarette bulunacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Tayland'a 25 yıl aradan sonra Dışişleri Bakanı düzeyindeki bu ilk ziyaret kapsamında Çavuşoğlu, Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı General Tanasak Patimapragon ile ikili ilişkiler, güncel bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alış verişinde bulunacaktır. Çavuşoğlu ayrıca, Tayland Dışişleri Bakanlığı ve Saranrom Enstitüsünün ev sahipliğinde verilecek konferansta Türkiye'nin dış politikası ve Asya-Pasifik bölgesine açılımı konusunda konuşma yapması öngörülmektedir"
Ziyaret turunun son bölümünde ise Çavuşoğlu'nun Vietnam'ı ziyaret edeceği belirtilen açıklamada, "17 yıl aradan sonra Dışişleri Bakanı düzeyindeki bu ilk ziyaret kapsamında, Vietnam Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Pham Bing Minh ile görüşecek ve Vietnam Cumhurbaşkanı Truong Tan Sang tarafından kabul edilecektir" denildi.
Kaynak: AA