'Şehir stresi baş döndürüyor'

Baş dönmesi, stresli şehir hayatında sık yaşanan sorunlar arasında. KBB Uzmanı Op. Dr. Deniz Kaya, iç kulak kristalleri olarak bilinen denge taşlarının neden olduğu baş dönmelerini ani hareketlerin tetiklediğini söylüyor.

'Şehir stresi baş döndürüyor'
Baş dönmesi ile denge bozukluğu yoğun ve stresli şehir hayatında sık yaşanan sorunlar arasında. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri ise iç kulaktaki denge taşlarının yerinden oynaması.

Birçok hastalık baş dönmelerinin sebebi olabilirken, iç kulaktaki denge taşlarından kaynaklanan vertigo, kişinin iş ve sosyal yaşamını altüst edebiliyor. KBB Uzmanı Op. Dr. Deniz Kaya, iç kulak kristalleri olarak bilinen denge taşlarının neden olduğu baş dönmelerini ani hareketlerin tetiklediğini söylüyor.

İnsan vücudunda dengeyi sağlayan organın iç kulak olduğunu hatırlatan Kaya, “İç kulakta yer alan kanallarda çok sayıda küçük kum tanesi gibi taşlar bulunmaktadır. Travma, uzun süreli yolculuklar, başın ani hareketleri, yoğun stres gibi nedenlerle bu küçük taşlar yerinden oynayarak denge sistemini uyarır.

Toplumda iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen, Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo (BPPV) başın pozisyonuyla aniden başlayan, kısa süren ve şiddetli şekilde etrafın dönmesi tarzında gelişen bir baş dönmesi rahatsızlığıdır” diyor.

Hastanın başına belli pozisyonlar verdirilip göz hareketlerine bakılarak tanı konabiliyor.

TEK SEANSTA DÜZELEBİLİR


Tedavi için ilk önce etkilenen kulak ve denge organının bölümü tespit ediliyor. Dr. Kaya'ya göre, denge taşlarını yerine oturtmak için kullanılan bazı baş manevraları, yüksek başarı oranı ve düşük risklerinden dolayı genellikle ilk tedavi tercihi.

Bu manevraların değişik tipleri olduğunu dile getiren Dr. Kaya, “Hastaların % 80-90’ı bu manevralarla tek seferde düzelmektedir. Nadiren özellikle yaşlı hastalarda ve sağlık problemleri nedeniyle hareketsiz olanlarda bu manevraları bir hafta arayla çok sefer yapmak gerekebilir. Evde yapılması gereken egzersizler hastaya tarif edilir” ifadesini kullanıyor.

Bu tip baş dönmesinde ilaç tedavisinin ikinci planda olduğunu kaydeden ve “Tedavi sürecinde ani ve hızlı hareketlerden kaçınmak gerekir” diyen Dr. Kaya’nın diğer tavsiyeleri şöyle:

BAŞ DÖNMESİ ATAĞINDA YAPILMASI GEREKENLER

• Hemen yere uzanılmalı ve baş hafifçe kaldırılmalıdır. Düşmeleri önlemek için önlem alınmalıdır.
• Bol sıvı tüketilmelidir.
• Baş dönmesi ataklarında araç kullanılmamalıdır. Özellikle yüksek yerlerde veya ağır makinalarda çalışma yaralanmalara neden olabilmektedir.
• Ani boyun ve baş hareketlerinden kaçınılmalıdır.