Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Toplantıları Sona Erdi

Çin'in en önemli siyasi danışma mekanizması olan 12. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi toplantıları sona erdi.

Başkenti Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda yapılan son oturumda konuşan ülkenin üst düzey siyasi danışmanlarından Yü Cıngşıng, siyasi danışma komitesi bünyesindeki çalışmalarda Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliğine vurgu yaparak, siyasi danışmanlara ülkenin gelişimine olumlu katkıda bulunma çağrısı yaptı.
Siyasi danışmanların ÇKP liderliğini "kararlılıkla desteklemesi ve Çin sosyalizmine güvenin güçlendirilmesi" gerekliliğinin altını çizen Yü, toplum içinde uyum inşa etmenin önemine değindi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang ve ÇKP politbüro üyelerinin hazır bulunduğu toplantılara, sanat ve spor dünyasının temsilcilerinin yanı sıra ülkenin etnik unsur ve kuruluşlarını temsilen 2 bin 153 delege katıldı.

ÇHSDK grup toplantılarında, ülke gündeminde son zamanlarda tartışılan yolsuzlukla mücadele, Hong Kong'daki gelişmeler, internet yönetimi ve çevre kirliliği gibi temel konulara ek olarak mali politikalar, vergi sistemi, sosyal güvenceler ve nüfus politikalarına ilişkin görüş ve öneriler Çin Halk Meclisi'ne sunuldu.
ÇHSDK, Çin Komünist Partisi'nin çatısı altında çok taraflı işbirliği ve siyasi danışma mekanizmasını yürütmek için 1949'da kurulmuştu. Ülkede en üst düzey siyasi ve yargı danışma mekanizması olan ÇHSDK, hükümete Çin toplumundaki her kesimden temsilcileri ve ülkedeki ünlü simaları bünyesinde barındıran bir düşünce kuruluşu şeklinde hizmet veriyor.
Çin'in en önemli siyasi danışma toplantıları olan ve 3 Mart'ta başlayan ÇHSDK grup toplantılarında, komitenin çalışma ve öneri taslakları 5 Mart'ta Çin Halk Meclisi'ne sunularak görüşülmeye başlamıştı.
Kaynak: AA