Etader'den Konutlarda Enerji Tasarrufu İçin Öneri

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneğinden (ETADER), Türkiye'de merkezi ısıtma sistemi kullanan yaklaşık 2 milyon konutun, bilinçli enerji tüketimiyle yılda 1,2 milyar liralık tasarruf edebileceği belirtildi.

ETADER'den yapılan açıklamada, konutlarda bilinçsiz ısı tüketiminin her haneye yıllık 500 liralık ek maliyet oluşturduğuna dikkat çekildi.
Türkiye'deki yaklaşık 2 milyon konutun merkezi ısıtma harcamalarının yıllık 3 milyar lirayı aştığı vurgulanan açıklamada, binalarda mantolama çalışması yapmak, kapı ve pencerelerde ısı kaçaklarını en aza indirmek, binaların iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük, yalıtımlı, açık renk boya tercih etmek gibi önlemlerle yıllık 1,2 milyar liralık tasarruf sağlanabileceği belirtildi. Açıklamada, bu rakamla 48 hastane, 480 ortaokul, 6 bin anaokulu, 24 üniversite ve bin 714 kadın sığınma evi inşa edilebileceği kaydedildi.
Açıklamaya göre, Dernek Başkanı Zafer Yavuztürk Türkiye'de OECD ülkelerinin iki katı enerji harcandığını vurgulayarak, Türkiye'nin enerji tasarruf potansiyelinin yüzde 30 olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA