Merkel, Finans Kuruluşlarının Başkanlarıyla Bir Araya Geldi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, IMF'nin Ukrayna'ya yapacağı 17.5 milyar dolarlık yardımın, 10 milyar dolarlık bölümünü ilk 12 ay içinde serbest bırakacaklarını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin'de IMF Başkanı Christine Lagarde, OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Roberto Azevedo, Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

Lagarde burada yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın IMF'den kredi almak için gerekli bütün ön koşulları yerine getirdiğini söyledi.

IMF tarafından kabul edilen 17,5 milyar dolarlık 4 yıllık programın, ülkeyi daha istikrarlı hale getireceğini belirten Lagarde, "Bunun 10 milyar dolarlık bölümünü, birinci 12 ay içinde serbest bırakacağız" dedi.

Lagarde, Ukrayna'daki şartların yetkililer tarafından gözden geçirilmeye devam edeceğini belirterek, söz konusu 4 yıllık programla Ukrayna'daki durumun düzelmesini ve ihtiyaç duyulan istikrara kavuşmasını umduğunu söyledi.

- "Olumlu haberler alıyoruz"
Dünya ekonomisine ilişkin "uzun zamandan beri ilk kez olumlu haberler alıyoruz" ifadesini kullanan Lagarde, buna ABD ekonomisinin yeniden güçlenmesini ve İngiltere'deki olumlu gelişmeyi sebep olarak gösterdi.
Avrupa'daki ekonomik büyümenin de muhtemelen daha iyi olacağını belirten Lagarde, gelişmiş ülkelerde, mükemmel olmasa da ilerlemeler olduğunu kaydetti.

Gelişmekte olan ülkelerde ekonominin yavaş büyüdüğüne, fakir ülkelerde ise "maalesef mütevazı büyüme" olduğuna işaret eden Lagarde, petrol fiyatların düşmesi ve ABD dolarının değer kazanmasından gelişmiş ülkelerin faydalandığını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Almanya'nın bu yıl G7 dönem başkanlığını üstlendiğine dikkati çekerek, bugün burada yapılan toplantının bu yıl gündemde olan konulardan dolayı çok önemli olduğunu ifade etti.

Toplantıda dünya ekonomisi, üretim ve rekabet edebilirlik konularını ele aldıkların aktaran Merkel, gelişmiş ülkelerin farklı gelişmeler gösterdiğini belirtti.

"AB'deki ekonomik canlanma geçmişte olduğundan oldukça iyi, ancak yeteri kadar iyi değil" diyen Merkel, bu konuda IŞİD ve Ukrayna'daki krize dikkati çekti.
"Ekonomik canlanmayı jeopolitik gelişmelerin kırılgan hale getirdiğini söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulunan Merkel, bu jeopolitik risklerin aşılması yönünde siyasi çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Ticari alanda de önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Merkel, Almanya olarak çok taraflı ticaret sistemlerini desteklediklerini belirtti.

OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria da bu yıl ekonomik beklentilerin iyi olduğunu ifade ederek bir dizi büyüme rakamlarını yukarıya doğru düzelteceklerini söyledi.

Ancak ekonominin canlanmasına rağmen yüksek orandaki işsizlik, eşitsizlik ve ekonomik krizden kaynaklanan güven yitirilmesinden dolayı yakın zamanda risklerle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunan Gurria, bazı ülkelerde verimliliğin de artmadığına dikkat çekti. Gurria, verimliliğin artmasının ekonomik canlanma ve istihdam için önemli faktörler olduğuna işaret etti.
İspanya örneğini veren Gurria, krizde olan ülkelerde reformların yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

DTÖ Genel Direktörü Azevedo da, dünya ticaretinin geçen yıl yüzde 3 oranında arttığını, bu yılda yaklaşık yüzde 4 oranında artmasını beklediklerini belirtti.

Bu, yüzde 5,2'lik ortalamanın çok altında olduğuna dikkati çeken Azevedo, bunun sebeplerini inceleyeceklerini kaydetti.

Görüşmenin ardından açıklanan ortak bildiride, Avro ülkelerine daha fazla reform yapmaları ve ekonomide büyüme sağlama çağrısında bulunuldu.
Bir çok Avro ülkesinin bütçelerini iyileştirme, verimliliği ve istihdamı artırma yönünde çaba sarf ettiği ifade edilen bildiride, bu ülkelerden yapısal reformlar gerçekleştirmeleri ve gençlerin istihdam edilmesi konusunda daha fazla çaba sarf etmeleri istendi.

Kaynak: AA