8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği

Kızıltepe'deki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde Suriyeli Firdevs Agla'nın sözleri duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 8 Mart'ta Mardin'i ziyareti nedeniyle ertelenen ve Kızıltepe Kaymakamlığınca bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, kadınların sadece 8 Mart'ta hatırlanmaması gerektiğini söyledi.

"Kadınlarla ilgili sorunlar devam ediyor ki tüm dünyada 8 Mart hala kutlanıyor" diyen Ermiş, kadına şiddetin bir insanlık meselesi olduğunu, bu nedenle kadına şiddet, toplumsal şiddet ve aile içi şiddetin önüne geçilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğine işaret etti.
- "Allah kimseyi böyle imtihan etmesin"
Etkinlikte daha sonra Türkçe öğrenmek için Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen kursa katılan 21 yaşındaki Suriyeli Firdevs Agla söz aldı.
Suriye'den 3 yıl önce babası, annesi ve 3 kardeşiyle kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını anlatan Agla, savaştan önce Şam'daki bir üniversitede inşaat mühendisliği bölümünde 3 sınıf öğrencisi olduğunu, babasının da avukatlık yaptığını ifade etti.

Agla, savaşta hukuk fakültesinde okuyan kardeşinin ayağını kaybettiğini belirterek, Türkiye'nin kendilerine kucak açtığını söyledi.

İlk olarak Türkçe öğrenmek istediğini vurgulayan Agla, Halk Eğitim Merkezinde açılan kursa kayıt yaptırdığını dile getirdi.
Agla, şöyle konuştu:
"Türkçe öğrendiğim için çok mutluyum. Babam burada terzilik yapıyor. En büyük hedefim Türkiye'de üniversite okuyabilmek. Burada eczacılık fakültesinde okumak isterim. Suriyeli öğrencilere Türkiye'de üniversiteye devam etmeleri konusunda destek verilmesini isterdim. Evimizi, ülkemizi, akrabalarımızı, arkadaşlarımızı geride bırakıp buraya geldik. Suriyeli olarak biz muhacir olduk, siz ensar oldunuz. Hz Ali'nin sözleri ile 'Yarabbi beni açlık ve korku ile imtihan etme' Allah kimseyi böyle imtihan etmesin. Bu tüm Suriyelilerin hikayesidir."
Agla'nın konuşması sırasında duygulu anlar yaşandı.
İlçede düzenlenen kursları başarıyla tamamlayanlara belgelerinin verildiği etkinlik, Aile Destek Merkezi, Çok Amaçlı Toplum Merkezi ve Halk Eğitim Merkezinde eğitim alan kadınların hazırladığı el emeği ürünlerin tanıtıldığı standın açılmasıyla sona erdi.

Kaynak: AA