Kronik Böbrek Hastalığına Dikkat
Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığının bulunduğu, Türkiye’de ise her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu açıkladı.
Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden, 12 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Türk Nefroloji Derneği'nin, Sağlık Bakanlığı’nın da desteğiyle böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 12 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlediği belirtildi
Böbrek rahatsızlıkları ile ilgili bilgiler veren Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, kronik böbrek hastalığının, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterize olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, "Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki durum daha da kötüdür. Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı büyük bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı iki önemli sonuca yol acar. Böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği evresine ulaşan hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. Ülkemizde sağlık bütçesinin yüzde 5’den fazlası sayısı 62 bin civarında olan son dönem böbrek yetmezlikli hastalar için harcanmaktadır. İkinci sonuç ise özellikle eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riskidir. Kronik böbrek hastalıklı bireylerde ölüm riski genel toplumdan 10 ile 30 kat daha yüksektir" ifadeleri kaydedildi.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI RİSKİ TAŞIYAN GRUPLAR
Açıklamada, kronik böbrek hastalığının erken dönemde saptandığı ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesinin engellenebileceği, hastalığın tanısının çok kolay ve ucuz olduğu belirtilerek, "Diyabeti olanlar, kan basıncınız yüksek olanlar, kalp hastaları, ailesinde böbrek hastası bulunanlar, kilolu bireyler, 60 yaş üzeri bireyler, sigara ve alkol tüketenlerin risk grupları içerisindedir. Kronik böbrek hastalığı her yaşta görülebilir, ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığı giderek artar. 55-75 yaş grubundan kişilerin yüzde 20-30’unda, 75 yaşın üzerindeki kişilerin ise yaklaşık yarısında kronik böbrek hastalığı mevcuttur. Yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak, 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 oranında azalır. Ayrıca yaş ilerledikçe sıklığı artan diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları da böbreklerin bozulmasına yol açar. Bu nedenle, 60 yaşından büyük kişilerin yılda en az bir kez böbreklerini kontrol ettirmesi gerekir. Kronik böbrek hastalığından korunmak için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve vücut ağırlığının korunması, tuz kullanımın azaltılması, sigara içilmemesi, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılması, kan basıncı ve kan şekerinin düzenli olarak ölçülmesi, risk grubundakilerin düzenli olarak gerekli kontrolleri yaptırması gerekmektedir" denildi.