Bilecik'teki Tarihi Osmangazi Camii Restore Ediliyor

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Bilecik'teki tarihi camileri aslına uygun olarak restore ediliyor.

Bilecik'teki Tarihi Osmangazi Camii Restore Ediliyor

Yapılan çalışmalarla restorasyonu yapılan tarihi eserler, bakımsızlıktan ve harabe durumdan kurtarılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bilecik'te Yunan işgalinde yanan tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için yangından zarar gören Akkaldırım, Emirler ve Karacalar camilerin restorasyonlarının yanı sıra tarihi Osmangazi Camii'nin restorasyon çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor

Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, konu ile alakalı yaptığı açıklamada, Bilecik'in Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgalinde üç defa yaşanan yangından dolayı bu eserlerin büyük çoğunluğu yok olduğu veya harabeye döndüğünü belirtti.

Durmuş, "Kurtuluş Savaşı sırasında kentin Yunanlılarca işgal edilmesi sonucu yakılıp harap olan cami, büyük oranda zarar görmüş ve günümüzde kuzey duvarıyla minaresi ve avlu duvarlarından pek azı ayakta kalmıştı. Ata yadigarı tarihi Osmangazi Camii'nin inşa tarihi kesin olmamakla beraber 1330’lu yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami, her ne kadar Osman Gazi adını taşısa da, caminin, Sultan Orhan’ın, babası Osman Gazi adına yaptırdığı bilinmektedir. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan caminin sadece minaresi 2000 yılında restorasyondan geçirilmişti. Eski Bilecik’in Kuzey batısında,dik yamaçlı iki tepenin oluşturduğu bir vadi içerisinde yer alan Osman Gazi Camisi, Merkez Cumhuriyet Mahallesi, Zincirlikaya Mevkinde yer almaktadır. Bahçeler arasında ve dere kenarına inşa edilen caminin, büyük bir kısmı yıkılmış ve günümüze ulaşmamıştır. Ayakta kalan kısımlar ise cami ve avlu kısmının kuzey duvarı ile tek şerefeli minaresiydi. Bilecik'te tarihi eserlerimizi restorasyon çalışmaları Bilecik halkını ve tarihi eserleri görmek için ziyarete gelenleri memnun eden bu güzel çalışmalar, ecdadımızın da ruhunu da şâd etmektedir" dedi.

Kaynak: İHA