Kastamonu Dünya Mirası Olma Yolunda İlerliyor
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu'nun dünya mirası listesine girmesi yolunda önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Tahsin Babaş, Ilgaz Dağı’nda düzenlenen 'Ortak Akıl Toplantısı’na katıldı.
Türkiye Hava Yolları’nın Kastamonu’nun ulaşımdaki önemli bir açığını kapattığını belirten Başkan Babaş, “Ancak biz Kastamonulular olarak, bu hizmetin rantabl olmasını istiyoruz. Yolcu olabilir ya da olmayabilir ama Kastamonu’nun makus talihinin bir an önce düzelmesi ve gelişmesi lazım. Arzdan talep mi, talepten arz mı? Bunu çok önemli görüyorum” dedi.
"ŞEHRİN GELİŞMESİNDE ULAŞIM ÇOK ÖNEMLİ"
Bir şehrin gelişmesinde en önemli etkenin ulaşım olduğunu düşündüğünü vurgulayan Tahsin Babaş, “Kastamonu’nun gelişmesinde de en önemli faktör ulaşımdır. Sadece karayolu ve havayolu değil. Demiryolu ve deniz yolu noktasında da yatırımların başlaması gerektiği kanaatindeyim. Kastamonu tarihte yatırım alamamış. Son 10 yılın en önemli yatırımı Ilgaz Tüneli olmuştur. Bu yatırım başladı ve devam ediyor. Ilgaz Tüneli, tek başına Kastamonu’nun gelişmesini sağlayacak, yeterli olacak bir yatırım değil. Kastamonu’nun her yönü ile gelişmesini sağlayacak yatırımlara ihtiyacımız var. Genel idarenin yatırımları hızla Kastamonu’ya gelmelidir. En son Kastamonu’yu ziyaret eden Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’ndan Kırık Barajı’nın yapılmasını istedik. Barajın devamındaki yol projemizin hayata geçirilmesini istedik. 171 kilometre sahil şeridine sahip olan Kastamonu’da İnebolu Limanı’nın mutlaka yapılması gerektiğini dile getirdik. Sahil yolumuz şuanda kullanılamaz durumda. Sahil yolunun yapılmasını istedik. İnebolu Yolu yapılırda Karadeniz ile Akdeniz’i bir birine bağlamış olacağız. Çankırı-Karabük veya Samsun güzergahına bağlanacak bir demiryolu projesi de Kastamonu için çok önemlidir. Ciddi maden rezervlerimiz var ama taşıyamıyoruz” şeklinde konuştu.
"DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRMEMEK İÇİN BİR SEBEP YOK"
Kastamonu’da tarihi ve kültürel bir mirasın bulunduğunu açıklayan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, şöyle konuştu: “Ayrıca Kastamonu'da tarihi ve kültürel bir miras var. Bu mirasın korunması lazım. Biz belediye olarak tarihi kentsel dokuya çok önem veriyoruz. Bunun geliştirilmesi, korunması ve turizme kazandırılması için çalışmalar yapıyoruz. Kastamonu’daki sit alanlarını koruma altına alarak tüm binaların rölöve restorasyon çalışmalarını yapıyoruz. Bu çalışmanın proje bedeli yaklaşık 10 milyon lirayı buluyor. Biz bu çalışmayı bitirdiğimizde büyük bir yol alacağımıza inanıyorum. Çünkü Kastamonu’nun bu noktada önemli bir kaynağa sahiptir. Bu kaynağı değerlendirmemiz lazım. Kastamonu'da bin 500 konağımız var. Bugün Safranbolu nasıl Dünya Mirası Listesi'nde ise Kastamonu’nun da bu listeye girmemesi için hiç bir neden yok. Ben özellikle Kastamonulu iş adamlarımızdan sanayi yatırımı yapmalarını istemiyorum. Ben Kastamonulu iş adamlarımızdan Kastamonu'da birer konak restore etmelerini istiyorum. Göreve geldiğimiz günden bu yana 10’a yakın konak onardık. Bu konuda belediye olarak her türlü desteği vereceğimizi tekrar açıklıyorum. Amacımız Kastamonu'yu Dünya Kültür Mirası Listesi'ne sokmak olmalıdır. Bunun için herkesin çaba göstermesi gerekiyor. Sadece belediyenin çabasıyla olmaz”
ARMATÖR İNCE, İNEBOLU LİMANININ GENİŞLETİLMESİNİ İSTEDİ
Kastamonu Kalkınma Vakfı’nın düzenlediği Ortak Akıl Toplantısına katılmak üzere Kastamonu’ya gelen Armatör Bedri İnce, İnebolu Limanı’nın genişletilmesini istedi.
İnce, İnebolu’nun sorunlarının olduğunu belirterek, “İnebolu’nun en önemli varlığı limandır. Ancak İnebolu Limanı’na bir liman diyemeyiz. Orası bu haliyle bir barınaktır. Gerçek bir liman olabilmesi için emniyetli bir rıhtımı olması gerekmektedir. Bu uluslararası bir kaidedir. İnebolu Limanı maalesef böyle değildir. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. İhracatımızın yüzde 80’i denizyolu ile yapılıyor. Bu nedenle limanlarımız çok önemli. Bilhassa Batı Karadeniz’deki limanlarımız bu noktada zayıf. Batı tarafı nedense ihmal edilmiş, garip kalmış” dedi.
İnebolu Limanı’nın özelleştirileceği yönünde haberlerin çıktığını hatırlatan İnce, “Özelleştirilecekse İnebolu Limanı gerçek bir liman olsun istiyoruz. Yani 50 bin tonun üzerindeki gemilerde yanaşabilsin. Bir konteyner terminali olsun. Ro-Ro gemilerinin yanaşabileceği bir iskelesi olsun. Cruz gemilerinin yanaşacağı rıhtımlar olsun. Böyle bir proje geliştirip yapabiliyorsak İnebolular için çok iyi bir proje olur. Böyle olacaksa özelleştirmeyi desteklememiz lazım. İnebolular olarak bizim derdimiz bu” diye konuştu.
“İNEBOLU’YA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AÇILSIN”
İnebolu’da Denizcilik Meslek Lisesi’nin bulunduğunu fakat Kastamonu Üniversitesi’ne bağlı Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nun da olmasını istediklerini aktaran Armatör İnce, “İnebolu Denizcilik Meslek Lisesi'nin devamı olmasını önemsiyoruz. Denizi soluyan, denizi yaşayan insan denizcilik mesleğini daha iyi yapar. İnebolu’da Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nu yapmamız gerekiyor. Meslek Yüksekokulu'nda doyuma ulaşıldı. Son Milli Eğitim şurasında Batı Karadeniz’e bir tek tahsis var. Bunu mutlaka değerlendirmeliyiz. Valimiz Şehmus Günaydın ve Rektörümüz Seyit Aydın’la görüştük. Valimiz Şehmus Günaydın’dan İnebolu’muza Meslek Yüksekokulu’nu kurmak için bize arazi tahsis etmesini istedik. Birkaç yer tespit edildi. Beğendiğimiz arazi Kastamonu Üniversitesi’ne Denizcilik Meslek Yüksekokulu yapılması için tahsis edilecek. 10 dönümden az olmayacak bir arazide karar kılacağız. Kurulacak olan Meslek Yüksekokulu bin öğrenci kapasiteli olacak. Yurt binalarında yapılacağı için 10 dönümün üzerinde bir araziye ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda Armatör Bedri İnce, kısa zamanda Kastamonu’ya yaptığı hizmetlerden ötürü Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı teşekkür ederek, “Kastamonu’yu ve İnebolu’ya sayın başkanımızın kısa sürede büyük hizmetleri oldu. Başkanımızı, dikkatlice dinledim. Yaptıklarından ve yapacaklarından son derece gururlandım. Bize, böyle çalışacak adamlar lazım. Bize de, bu adamlara destek ve yardımcı olmak düşüyor. Varol, sağol başkanım” dedi.