'Türkiye'nin Dönem Başkanlığında G-20 Gündemi' Konferansı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, birçok ülkenin Arap toplumu içerisinde Ortadoğu'da demokratik ve sağlıklı bir dönüşüm olsun diye çok çaba sarf ettiğini ve bu nedenle Arap gençliğinin demokratik taleplerini desteklediğini belirterek, "Ama maalesef Ortadoğu'da demokrasiyi desteklemek yerine bazı otokratik yaklaşımları ve terörist grupları da destekleme durumları ortaya çıktı. Şimdi hem Türkiye için hem bölgedeki bütün ülkeler ve dünyadaki ülkelerin geri kalanları için çok önemli bir tehlike, tehdit var" dedi.

Davutoğlu, Uluslararası Finans Enstitüsü'nce The Four Seasons Bosphorus Hotel'de gerçekleştirilen "Türkiye'nin Dönem Başkanlığında G-20 Gündemi" konferansı kapsamındaki akşam yemeğinde konuklara hitap etti.
İstanbul'un dünya ekonomisini ve siyasetini konuşmak için doğru yer olduğunu ve kentin geçmişte İpek Yolu bağlamında dünyanın geleneksel ekonomik yapılarının merkezinde bulunduğunu anlatan Davutoğlu, İstanbul'un Sanayi Devrimi'nden sonra da önemli bir şehir olmayı sürdürdüğünü dile getirdi.
Davutoğlu, İstanbul'un bugün de çok dinamik bir dönüşüm sürecinde olduğunu vurgulayarak, dünyanın ekonomi ve finans merkezlerinden biri yapmak istedikleri kente, yılda 150 milyon yolcu kapasitesi olması planlanan dünyanın en büyük havalimanını inşa ettiklerini, geçen yıl da Asya ile Avrupa'yı İstanbul Boğazı'nın altından birleştirdiklerini söyledi.

Sovyetler Birliği'nin çökmesi, soğuk savaşın sona ermesiyle uluslararası sisteme liberalizm, ekonomik büyüme ve demokrasi temelli bir iyimserliğin hakim olduğuna işaret eden Davutoğlu, o günden bugüne büyük bir teknolojik dönüşüm yaşandığını ancak dünya sistemindeki uluslararası yapılar bakımından çeşitli sorunlar olduğunu kaydetti.

- "Bütünsel ve kapsayıcı bir güvenlik yoksa, dünyada kimse güvende değil"
Başbakan Davutoğlu, krizleri ve kriz yönetimini anlatmak için "deprem" kavramının iyi bir benzetme olduğunu belirterek, son 25 yılda 4 büyük deprem yaşandığını, ilk depremin SSCB'nin 1990'daki çöküşünden sonra yaşanan jeopolitik deprem olduğunu dile getirdi.
Davutoğlu, "Balkanlar, Doğu Avrupa, Orta Avrupa, Karadeniz, Kafkasya ve Orta Asya dönüşüm geçirdi. AB ve NATO'nun izlediği iyi strateji sayesinde Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'da pozitif bir dönüşüm gerçekleşti. Ancak Balkanlar'da çeşitli sorunlar yaşandı ve bunlar hala Bosna-Hersek'te ve Kosova'da gördüğümüz gibi geçerli. 20 yıl sonra hiç kimse Ukrayna gibi istikrarlı bir ülkenin bugün yaşadığı krizi yaşayacağını beklemiyordu. Bu bize jeopolitik kaymanın ve onun artçı şoklarının devam ettiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
İkinci depremin 2001'de ABD'de yaşanan 11 Eylül saldırıları olduğunu anlatan Davutoğlu, "11 Eylül büyük şehirlerde yaşayan ve terörü dışarıda, uzakta bir olgu gibi görenler için büyük bir şok yarattı. 11 Eylül gösterdi ki eğer bütünsel ve kapsayıcı bir güvenlik yoksa, dünyada kimse güvende değildir. Son olarak Paris'teki saldırılar, 11 Eylül güvenlik depreminin artçı şoklarının sürdüğünü gösterdi" diye konuştu.

Üçüncü büyük depremin ise 2008 yılında yaşanan küresel finans krizi olduğunu, başlangıçta finans sektör içerisinde başlayan ancak sonra bir ekonomik soruna dönüşen krizin, ardından da sosyal bir problem olarak da birçok ülkede görülmeye başladığını aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Çünkü işsizlik gibi konular ortaya çıktı ve Avrupa içerisindeki birçok ülkeye bakıyoruz, sosyal istikrarsızlık var. Hükümet krizleri meydana gelirken, siyasi krizlere de neden oldu. Avrupa içerisinde siyasi değişimler yaşandı. Son 7 yıl içerisinde bunları görüyoruz. Avrupa'nın içerisinde bile bu finansal ve daha sonra da ekonomik krizin sosyal bir sıkıntı yarattığını ve beraberinde de siyasi istikrarsızlığı getirdiğini hepimiz gözlemliyoruz. Bazen baktığımız zaman yabancı, İslam düşmanlığı, göç karşıtı yaklaşımlar bunlar gerçekten şok edici şeyler. İnsanlığın geleceği açısından çok dikkatli olmamız gerekiyor."
- "2008 yılındaki finans krizinin hala artçı şoklarının olduğunu görüyoruz"
Davutoğlu, 1925 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından dünyada faşist, ırkçı ve yabancı düşmanı yaklaşımların ortaya çıktığını, bu tip yaklaşımların Avrupa içerisinde ve diğer yerlerde de yükselişe geçtiğinin görüldüğünü vurgulayarak, bu açıdan dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.
İşsizlik olduğunda ilk reaksiyonun başkalarını suçlamak olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Mesela 1930'larda Yahudileri suçladılar, daha sonra ise Afrikalıları ve Müslümanları suçluyorlar. Bu hepimizin için çok önemli bir sıkıntıdır. Solcu veya sağcı marjinal siyasi hareketlerin şimdi ana akım siyasi hareketler olarak yükselmeye başlaması da çok yakından izlenecek bir şeydir. Syriza, Yunanistan'da demokratik bir süreçtir. Sayın Çipras ile aralık ayında Atina'yı ziyaret ettiğimde bir araya geldim. Tamamen saygı duyuyorum ama bu şunun da göstergesidir. Ekonomik krizler, ana dinamikleri temel anlamda siyasi değişimlere yönlendiriyor. 2008 yılındaki finans krizinin hala artçı şoklarının olduğunu görüyoruz."
- "Terör veya otokrasi Ortadoğu'da birer seçenek değil"
Davutoğlu, dördüncü büyük depremin ise siyasi ve güvenlik konusunda Arap Baharı'ndan sonra Ortadoğu'da başlayan radikalleşme olduğunu aktararak, "Şimdi de DEAŞ tipi bir sıkıntı var önümüzde. Birçoğumuz esasında çok çalıştık, çok çaba sarf ettik Arap toplumu içerisinde Ortadoğu'da demokratik ve sağlıklı bir dönüşüm olsun diye. Bu nedenle Arap gençliğinin bu demokratik taleplerini destekledik. Ama maalesef Ortadoğu'da demokrasiyi desteklemek yerine bazı otokratik yaklaşımları ve terörist grupları da destekleme durumları ortaya çıktı. Şimdi hem Türkiye için hem bölgedeki bütün ülkeler ve dünyadaki ülkelerin geri kalanları için çok önemli bir tehlike, tehdit var" diye konuştu.

Terör veya otokrasinin Ortadoğu'da birer seçenek olmadığını vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İşte bu travma Ortadoğu'da bu büyük şok, sadece Ortadoğu'yu değil, Suriye'de belki bir Japonu veya Ürdünlü bir pilotu etkiledi. Bu insanların hepsi tehlike altında artık. Türkiye de tüm bu olup bitenin tam da merkezinde. Jeopolotik bir şoktan bahsettim 1990'larda. Biz gene merkezdeydik o zaman. 11 Eylül olduğunda yine merkezdeydik. İspanya ile Medeniyetler İttifakı hareketini başlattık. Dışlayıcı bütün yaklaşımları önleyebilmek için ortak bir kaderimiz olduğu hissiyatını insanlığa yayabilmek için buna başladık. Türkiye, finansal ve ekonomik krizle başa çıkma konusunda performansı en iyi olan nadir ülkelerden bir tanesiydi. Son 12 yıl içerisinde siyasi istikrar sayesinde ve sürekli devam eden demokratik süreç neticesinde ki üç genel, iki yerel, bir cumhurbaşkanlığı ve iki referandum yapıldı, bu 11-12 yıl içerisinde -ve ben de İstanbul il kongresinden geliyorum haziran ayında da yeni seçimler var- bizim başarımız hep test edildi, sınavlardan geçti bu demokratik seçimler vasıtasıyla."
- "Bütün istatistiklerde ekonomimiz büyüyor"
Davutoğlu, Türkiye'nin ekonomik performansı ile 2001 yılındaki ekonomisi kıyaslandığında müthiş bir değişim görüleceğini dile getirerek, "Ama bütün perspektiflerden, tüm bakış açılarından bütçe açığımız sadece yüzde 1,4, borcumuzun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 13'lerde. Daha önceleri yüzde 25-30'lardaydı. Bütün istatistikler gösteriyor ki Türkiye bir başarı öyküsü yaratmıştır" diye konuştu.

İşsizliğin bütün ülkeler için çok büyük bir sıkıntı olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin çok başarılı olduğunu ve geçen yıl 1 milyon 500 binin üzerinde yeni istihdam oluşturduklarını söyledi.

Davutoğlu, küresel krizden bu yana 6 milyona yakın yeni istihdam oluşturduklarını vurgulayarak, "Gayrisafi yurt içi hasılamız neredeyse 800 milyar doları geçti. Kişi başına düşen milli gelirimize baktığınız zaman bu da 19 bin doları geçti. Türkiye şimdi üst orta gelir grubu ülkelerden birisi haline geldi. Gelecek için de gerçekten güzel bir vizyonumuz var. 2023 vizyonu ki Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olacaktır ve dünya ekonomisindeki önde gelen ülkelerden biri olacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin 6. en büyük turistik destinasyon olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Turizmimiz de yükseliyor sizin de buraya gelmenizle birlikte. Ben bunun önerisini de yaptım toplantı öncesinde. Uluslararası finans yerine başka bir toplantı yapalım hem kendi turizmimizi hem uluslararası finansal istikrarı destekleyelim. Esasında Avrupa'daki en büyük tarımsal üreticiyiz. Dünyadaki en büyük 6. tarımsal üreticiyiz. Bütün istatistiklerde ekonomimiz büyüyor. Şu anda cari açığımız azalmakta, enflasyonumuz büyümekte. Bütün pozitif istatistikler gösteriyor ki Türk ekonomisi büyümeye devam edecek ve dünyadaki, Avrupa'daki ve OECD ülkeleri arasındaki en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olacağız."
- "Türkiye bir istikrar ve ekonomik kalkınma adası olarak durmakta"
Başbakan Davutoğlu, toplantıya Türk ekonomisini methetmeye gelmediğini ancak bazı insanların kendisine "Bu kritik, sıkıntılı dönemde ülkeleri siz nasıl sınıflandırıyorsunuz?" diye sorduğunu ifade ederek, "Ben de şunu söylüyorum; hem vizyonu hem iyi bir yönetimi hem de yönetilebilirliği olan ülkeler vardır. Bunlar yükselecek olan ülkelerdir. Bu ülkeler istihdam, yatırım çekerler, istihdam yaratırlar. İkinci kategoriye baktığımız zaman ise vizyonu, vizyoner liderleri olmayan ülkelerdir ama bir şekilde yönetilebilirlikleri vardır. Statükoyu tutarlar. Ancak üçüncü bir kategori olan ülkeler de var. Ne vizyonları var ne yönetilebilirlikleri ne de hükümetleri var. Suriye gibi, Ukrayna gibi... Bu ülkeler ya bölünüyorlar ya da çöküyorlar. Türkiye'nin etrafında 6, hatta 8 ülkeyi bu kategoriye sokabiliriz. Bu farklı ortama, bu zorlu ortama rağmen, Türkiye bir istikrar ve ekonomik kalkınma adası olarak durmakta" şeklinde konuştu.

(Sürecek)
Kaynak: AA