Fatma Esma Nayman’ın Adı Yaşatılsın

Pınar Kadın ve Çocuk Hareketi Derneği Başkanı Canan Özalp, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile ilçe belediye başkanlarına Türkiye’nin ve Adana’nın ilk kadın milletvekili olan Fatma Esma Nayman’ın adını Adana’da yaşatmaları çağrısında bulundu.

Fatma Esma Nayman’ın Adı Yaşatılsın

Fatma Esma Nayman’ın 80 yıl önce 8 Şubat 1935 tarihinde yapılan genel seçimlerde Adana Milletvekili seçildiğinin hatırlatan Canan Özalp, bu anlamlı günün 80. Yıldönümünde Adana belediyelerine Nayman’ın adının yaşatma konusunda özel bir görev düştüğünü söyledi.

Fatma Esma Nayman’ın adının Adana’da bir bulvar veya caddeye verilmesinin ve bu bulvara Nayman’ın büstü ile hizmetlerinin anlatan bir kitabenin konulmasının isteyen Canan Özalp, bu konuda belediye başkanları kadar belediye meclis üyeleri, siyasi parti yönetimleri ile sivil toplum kuruluşlarını harekete geçmeye çağırdı.

Fatma Esma Nayman’ın bizzat Atatürk tarafından aday gösterilerek Seyhan (Adana) Milletvekili olarak TBMM’ye girerek Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden biri olduğunu belirten Özalp, Nayman’ın çağdaş ve cumhuriyetçi Türk kadınlarının en iyi örneklerinden biri olduğunu kaydetti.

Adana Belediye Meclis üyeliği de yapan Fatma Esma Nayman’ın, milletvekili olarak kadın ve çocuk sorunlarını ele alan ilk milletvekili olduğunu söyleyen Özalp, Nayman’ın suçlu çocuklar, çocukları suça iten nedenler, hapishaneler yerine çocuk ıslah evleri kurulması, çocuk mahkemeleri oluşturulması konularının TBMM gündemine taşıyarak Türkiye’nin bu konularda ileri adımlar atmasına büyük katkı koyduğunu ifade etti.

Canan Özalp, Türkiye’de ilklere imza atan ilk kadın milletvekili Fatma Esma Nayman’a Adana’nın artık vefasının göstererek sahip çıkması gerektiğinin zamanı geldiğini kaydetti.

FATMA ESMA NAYMAN KİMDİR?
Girit valiliği ve sadrazamlık yapmış olan Giritli Mustafa Naili Paşa'nın torunu olan Esma Nayman 1899'da doğdu. İngilizce, Fransızca ve Rumca bilmekteydi. Bezmialem Kız Lisesi’nde 7 yıl Fransızca öğretmenliği yaptı. Adanalı Avukat Zihni Bey ile evlenerek Adana'ya yerleşti. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinden sonraki ilk seçim olan 8 Şubat 1935 seçiminde milletvekili seçildi, V. Dönem Seyhan (Adana) Milletvekilliği yaptı. Milletvekilliği dönemi boyunca İktisat ve Maliye Encümeni’nde üye ve katip olarak görev yaptı. Milletvekilliğinden sonra Anadolu Ajansı’nda Fransızca ve İngilizce mütercimliğin yanı sıra, Milletlerarası Kadınlar Konseyi Üyeliği, Türkiye Kadınlar Konseyi Genel Sekreterliği ve Adana Belediye Meclis üyeliği görevlerinde bulundu.

Nayman, uzun yıllar Adana milletvekilliği, bakanlık, ve CHP genel sekreterliği yapan ve 'çarıklı politikacı' lakabıyla anılan Kasım Gülek'in eşi Nilüfer Gülek'in teyzesidir.
Kaynak: İHA