'Taşkın Erken Uyarı Sistemi' Can ve Mal Kaybını Önledi

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, "Taşkın Erken Uyarı Sistemi"nin, nehir taşkınlarında can ve mal kaybını önlediğini söyledi.

Sabancı, Taşkın Erken Uyarı Sistem Odası'nda yaptığı açıklamada, Edirne'deki nehir taşkınlarının önceden tahmin edilebilmesi amacıyla uyarı sistemi elemanlarının 24 saat çalıştığını belirtti.

Birkaç gün önceki nehir taşkınının, son 31 yılın en yüksek debisinde yaşandığını ifade eden Sabancı, şöyle konuştu:
"12 ila 16 saat önceden Edirne'de taşkın olacağını Taşkın Erken Uyarı Sistemi ile hesaplayabiliyoruz. Buna göre taşkın suyunun yayılma alanlarını ve ne kadar büyüklükte gelebileceğini teyit ediyoruz. Belediye ve valiliğimizle kriz merkezi oluşturarak vatandaşların nereyi boşaltması gerektiğini söylüyoruz. Taşkın Erken Uyarı Sistemi can ve mal kaybını önledi."
Sabancı, Edirne ve Bulgaristan'daki istasyonlardan, taşkın olup olmayacağına dair mesaj alabildiklerini aktardı. Erken uyarı sistemlerinde yeni bir taşkın riski mesajının yer almadığını vurgulayan Sabancı, şöyle devam etti:
"Pik dediğimiz 2 bin 149 metreküp/saniyedir. Bu şu anda düşüş devam ediyor. Ayrıca sedde dışına su çıkmadı. Seddemizi yırtmadı. Allah'a şükür herhangi bir can kaybı olmadı. Taşkın alanı sınırları dışında mal kaybımız olmadı. Karaağaç'ta 200 metrelik bir yol tahribatı var. Onu da belediye ve kendi iş makinelerimizle onarıyoruz. Bu akşam itibarıyla bu onarımı bitireceğiz."
Sabancı, yarından itibaren yolun küçük araçlar için trafiğe açılabileceğini düşündüklerini kaydetti.


Kaynak: AA