Bursa Surları'nın Restorasyonu

Bursa'da, yaklaşık 2300 yıllık geçmişi olan, 14 burç ve 6 kapısı bulunan ancak zamanla kaybolup giden 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlar, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla kent siluetindeki ihtişamlı yerini yeniden alıyor.

Surlardaki çalışmalar kapsamında bugüne kadar Saltanat Kapı, Fetih Kapı, Yer Kapı ve Tahtakale Yokuş Cadde Kapısı ilk günkü ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırılırken, Zindan Kapı ve Kaplıca Kapı'daki çalışmalar devam ediyor. Bir taraftan burç ve kapılardaki çalışmaları sürdüren Büyükşehir Belediyesi'nin, Saltanat Kapı'dan Bey Sarayı'na kadar olan yaklaşık 500 metre uzunluğundaki surların ayağa kaldırılması çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.
Kentin doğu yakasına bakan sur duvarlarındaki çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Altepe, bugüne kadar fark edilmeyen neredeyse kaybolmuş sur duvarlarının net bir biçimde ortaya çıkarıldığını ifade ederek, sur duvarları boyunca yamaçta oluşturulan teras alanlarının Bursalıların yeni buluşma mekanı olacağını vurguladı.
Bursa'da sadece Osmanlı eserleri değil, tüm medeniyetlere ait izleri bir bir gün yüzüne çıkardıklarını anlatan Altepe, şunları kaydetti:
"2300 yıl öncesinin Bursa'sını çevreleyen surlar ilk günkü ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırılıyor. Geçmişte yol açma bahanesiyle yıkılan veya depremde zarar görüp yıkılan sur kapılarından 4'ünü ayağa kaldırdık, 2'siyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Saltanat Kapı'dan Bey Sarayı'na kadar olan bölümde yaklaşık 500 metre uzunluğundaki surlar da artık ortaya çıkarılırdı. Bu bölge Bursa'nın en fazla ziyaret edilen noktalarından biri olacak. Aslına uygun olarak yapılan çalışmalarda surlar orijinalinden daha dayanıklı hale getiriliyor. Daha önce sur duvarları depremde büyük hasar görmüş. Şimdi biz surları sağlam temel destekleri üzerine inşa ediyoruz. Böylelikle surlar yüzyıllar boyu zarar görmeden Bursa'nın siluetinde var olacak."
Kaynak: AA