Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde seçim takvimine uyulmasını istedi.

Belçika'nın eski sömürgesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni ziyaret eden Reynders, yetkililerle görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında, seçim takvimine uyulması çağrısında bulunarak bunun için bütçenin hemen ayarlanması gerektiğini vurguladı.
Reynders, uzun süredir seçim takviminin belirlenmesini beklediklerini belirterek gerektiğinde lojistik ve maddi desteğin sağlanabilineceğini söyledi.

Didier Reynders ile ülkeyi ziyaret eden Belçika İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Alexander De Croo ise devlet başkanlığı için anayasa değişikliği planlarının ardından düzenlenen gösteriler sırasında güvenlik güçleriyle protestocular arasında çıkan çatışmalarda ölenler için üzüntü duyduklarını ifade etti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 2001'de iktidara gelen Joseph Kabila'nın 3. kez devlet başkanlığı yapmasını sağlamak amacıyla parlamentoya sunduğu anayasa değişikliği tasarısı üzerine halk geçen ay sokaklara dökülmüştü. Protestocular ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 1 haftada 40'tan fazla kişi ölmüş, onlarca kişi gözaltına alınmıştı.
Protestolar üzerine senato, seçimlere ilişkin yasa tasarısını muhalefetin istediği şekilde, "nüfus sayımı şartı" ifadesini kaldırarak kabul etmişti. Muhalefet ve protestocular, nüfus sayımının yıllarca sürmesinden endişelendiği için yasa tasarısına karşı çıkıyordu. Tasarının Kabila'nın tekrar iktidara gelmesini sağlamak amacıyla sunulduğu savunuluyordu.
Ulusal Bağımsız Seçim Komisyonu, 12 Şubat'ta devlet başkanlığı seçiminin 27 Kasım 2016'da yapılmasına karar vermişti. Komisyon, 2016 sonuna kadar düzenlenecek yerel, genel ve devlet başkanlığı seçimlerinin de en az 1 milyar dolara mal olacağını açıklamıştı.
- Ordunun Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'ne yönelik operasyonu-
Belçika Dışişleri Bakanı Reynders ayrıca uluslararası toplum ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında gerginliğe yol açan ordunun tek başına Ruandalı ayrılıkçılara düzenlediği operasyona da değindi.
Reynders, operasyonların ortak düzenlenebilmesi için BM Barış Gücü (MONUSCO) yetkilileriyle ve Devlet Başkanı Joseph Kabila ile görüştüğünü ifade etti.

MONUSCO'nun, ordunun başında bulunan ve insan haklarını ihlal ettikleri öne sürülen Bruno Mandevu ve Sikabwe Fall adlı iki generalin görevden alınmaması halinde operasyonlara katılmayacağını açıklaması BM yetkilileri ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında gerilime yol açmıştı.
Kabila, uluslararası toplumun ordu komutasına müdahale etmeye çalışmasını eleştirmiş ve hükümet, operasyonlarda MONUSCO'dan yardım istemeyeceğini açıklamıştı.
Kaynak: AA