Kayın Mantarı, Köylünün Yüzünü Güldürecek

Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, "Yapılacak çalışmalarla bölgede mantar yetiştiriciliği yapan üretici sayısını 150'ye çıkarmak istiyoruz" dedi.

Değirmenci, gazetecilere yaptığı açıklamada, odun dışı orman ürünlerinden elde edilen faydanın artırılması kapsamında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Değirmenci, bu anlamda uygun iklim koşullarının sağladığı tespit edilen Çandır köyü ve çevresinde organik kayın mantarı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya tarafından Çandır ve çevre köylerden gelen vatandaşlara kayın mantarı yetiştiriciliği hakkında eğitim verildiğini kaydetti.

Poşetler halinde piyasadan temin edilen kompost karışımın ömrünün üç ay olduğunu, kütükler üzerinde yapılan mantar üretiminde uygun şartlarda 3-4 yıl boyunca ürün alabildiğini anlatan Değirmenci, "Verilen eğitimle daha uzun süre hasat veren ağaç kütüğünde mantarın yetiştirilmesi, hazırlanışı ve bakımı konularını uygulamalı olarak anlatıldı" diye konuştu.

Eğitimlere köylülerin yoğun ilgisinin olduğunu ifade eden Değirmenci, şöyle konuştu:
"Orman köylerinde yaşayan halkımızın gelirini arttırıcı uygulamalar kapsamında bölgede kültür ortamında yetiştirilebileceği düşünülen türlerin tesisi amacıyla yönlendirme ve eğitim çalışmaları yaptık. Sütçüler İşletme Müdürlüğümüzce köy toplantılarında anlatılan mantar yetiştiriciliği bilgilendirmeleri sonuç vererek Çandır köyünde birkaç vatandaşımız kayın mantarını organik olarak yetiştirip hasat edilen ürünleri de toptan ve perakende olarak sattı. Yapılacak çalışmalarla bölgede mantar yetiştiriciliği yapan üretici sayısını 150'ye çıkarmak istiyoruz. Kayın mantarı yetiştiriciliği, az maliyetle yüksek gelir getiren bir ürün. Mantarın tesis edilmesinin ardından birinci aydan sonra 15 günde bir yaklaşık 3-4 kilogram olmak üzere ortalama 35-40 kilogram ürün alınabiliyor."
Kaynak: AA