Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ‘Şah Fırat’ operasyonun kararının tamamen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi kararı olduğunu, kendi imkan ve kabiliyetleriyle hayata geçirilmiş bir operasyon olduğunu belirterek, “Diğer örgütlerle herhangi bir temas, koordinasyon, yardımlaşma söz konusu değildir” dedi.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

“Şah Fırat” operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kalın, operasyon sırasında YPG ve PYD gibi terör örgütlerinden yardım alındığı iddialarına cevap verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün açıklamasında operasyonun selameti açısından müttefiklere bilgi verildiğini ve Suriye rejimine de bir nota iletildiğini ifade eten Kalın, “Bahsettiğiniz diğer örgütlerle herhangi bir temas, koordinasyon yardımlaşma söz konusu değildir. Bu operasyonun kararı tamamen Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendi kararıdır ve kendi imkan ve kabiliyetleriyle hayata geçirilmiş bir operasyondur. Bizim gerek genelkurmayımız, gerek istihbarat teşkilatımız, gerek dışişleri bakanlığımız gerekse ilgili birimlerimiz o coğrafyayı gayet iyi bilir. Bu operasyonun gerek hazırlanışı, gerek uygulamasında hiçbir sorun yaşanmadan bu noktaya gelinmiş olması da bu bilgi birikimiyle doğrudan alakalıdır. Dolayısıyla sahada tamamen Türkiye’nin inisiyatifiyle kendi imkan ve kabiliyetleriyle hayata geçirilmiş bir operasyon söz konusu” diye konuştu.

Öncelikli hedeflerinin ve arzularının Suriye’deki çatışmaların biran önce sona ermesi olduğunu sözlerine ekleyen Kalın, Suriye halkının hak ettiği adalet prensiplerine biran önce kavuşmasının temennileri olduğunu kaydetti.

“TELİKLİ BİR MÜDAHALE ZAMANI ÇOKTAN GELMİŞ BULUNMAKTADIR”
Kalır, Süleyman Şah Türbesi ile ilgili tedbirler alınırken aynı zamanda Suriye halkına da destek vermeye devam ettiklerini belirterek, “Suriyeli mültecileri ülkemizde barındırmaya devam ediyoruz ama Suriye’deki durumun her gün daha kötüye gittiği aşikar. Bu konuda uluslararası toplum üzerine düşen sorumluluğu daha fazla gecikmeden yerine getirmek durumundadır. Geçenlerde BM’nin de açıkladığı gibi Suriye krizi 2. Dünya savaşandan beri yaşanan en büyük insani krizdir. Gözlerimizin önünde ve bizim yanı başımızda yaşanan bu krizi artık nitelikli bir müdahale zamanı çoktan gelmiş bulunmaktadır” dedi.

“OPERASYONLA BU İHTİMAL ORTADAN KALDIRILMIŞ BULUNMAKTADIR”
“Bizim Süleyman Şah’la ilgili aldığımız tedbir orada yaşana bu dramın büyük fotoğrafı içerisinde görülmelidir” diyen Kalın, “Hamd olsun bu operasyonla olası bir saldırı bir çatıyşma bir hayat kaybı önlenmiştir. Tersinden düşündüğünüz zaman bu tahliye yapılmasaydı ve Allah korusun türbeye bir saldırı yapılsaydı askerlerimiz yaralansaydı yada Allah korusun öldürülseydi ne kadar çok daha kötü bir tabloyla karşı karşıya kalacağımız ortada olurdu. Bu operasyonla bu ihtimal ortadan kaldırılmış bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA