Bağdat-erbil Arasındaki Petrol Anlaşması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) 5 büyük siyasi parti temsilcisi, bölgenin siyasi ve güvenlik durumuyla merkezi hükümetle petrol ihracında yaşanan sıkıntıları görüşmek üzere Erbil'de toplandı. Toplantıda Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyetin Bağdat'a gitmesi ve Başbakan Haydar el-İbadi hükümetine desteğin devam etmesi kararı alındı.

IKBY hükümetinin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre basına kapalı gerçekleşen toplantıya Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komela) temsilcileri katıldı.

Toplantıda söz alan Başbakan ve KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Irak 2015 bütçesinin onaylanmasının bölge halkının yararına olduğunu belirtti.

Barzani, merkezi hükümetle geçen ay imzaladıkları petrol anlaşmasında bazı pürüzler çıktığını, bu sorunları çözmek için yakında bir heyetle Bağdat'a gideceklerini ifade etti.

Barzani, söz konusu anlaşmanın uygulanması için ellerinden geleni yapacaklarını tekrarladı.
Maliye Bakanı Rebaz Muhammet Hamlan ve Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami de petrol ihracında Bağdat ile yaşanan sorunlar hakkında heyeti bilgilendirdi.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Adnan Müftü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının olumlu bir havada geçtiğini, Bağdat ile yaptıkları petrol anlaşmasının devam edeceğine ilişkin ümitli olduklarını dile getirdi. Müftü, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile zaman zaman sıkıntılar yaşasalar da toplantıda, Bağdat hükümetine desteğin devam etmesi kararını aldıklarını aktardı.
İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Politbüro Üyesi Ferhat Mela Salih de toplantıda Bağdat-Erbil ilişkileri, Kürt bölgesindeki siyasi ve askeri durum ile terör örgütü IŞİD'le mücadelenin ele alındığını ifade etti.

"Ne yazık ki Bağdat'la yaptığımız petrol anlaşmasında pürüz çıktı" diyen Salih, soruna çözüm için bir mekanizmanın kurulması gerektiğini kaydetti.

Irak Parlamentosu Milletvekili Kava Mahmut ise Neçirvan Barzani başkanlığındaki bir heyetin yakında Bağdat'a giderek konuyu Başbakan İbadi'yle görüşeceğini bildirdi. Mahmut, özellikle petrol ihracı ve bütçenin paylaşımında Bağdat'la sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA