Avcılardan Kırsal Bölgelere 875 Bin Lira Destek

2013-2014 sezonunda, av turizminden elde edilen 2 milyon 528 bin lira gelirin 875 bin lirası, belde belediyeleri ile köy tüzel kişŸiliklerine aktarıldı.

AA muhabirinin aldığŸı bilgiye göre, Orman ve Su İşŸleri BakanlığŸı özel avlaklar dışŸındaki avlakların işŸletilmesi amacıyla bu avlaklarda sahası bulunan belde belediyesi ve köy tüzel kişŸiliklerine de katkıda bulunuyor.
Koruma, üretim, bakım ve avcılığŸın düzenlenmesi karşŸılığŸı yapılacak işŸbirliğŸi protokolü çerçevesinde, bu avlaklarda yapılacak av organizasyonları sonucunda elde edilen avlama gelirlerinin yüzde 20 ile 82'si katılım payı olarak veriliyor.
ǖrnek avlaklarda ise ihale bedelinin KDV hariç yüzde 50'si işŸbirliğŸi protokolü çerçevesinde belde belediyesi veya köy tüzel kişŸiliklerine katılım payı olarak aktarılıyor.
Bu kapsamda 2013-2014 av döneminde elde edilen 2 milyon 528 bin liranın yaklaşŸık 875 bin lirası belde belediyesi veya köy tüzel kişŸiliklerine aktarıldı.
-2014'te 989 yabancı avcı Türkiye'yi ziyaret etti
DoğŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüğŸü tarafından yürütülen av turizmi kapsamında düzenlenen av organizasyonları çerçevesinde, 2013-2014 av yılında Türkiye'yi 29 farklı ülkeden gelen yabancı avcı ziyaret etti.
Türkiye'yi tercih eden yabancı avcılar genellikle Almanya, Amerika, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, Norveç, Macaristan, Rusya, İspanya, Bulgaristan ve İsveç'ten geliyor.
2013-2014 av yılında çeşŸitli ülkelerden gelen 989 yabancı avcı, büyük çoğŸunlukla yaban domuzu av organizasyonlarını tercih ediyor. Yaban domuzunun yanında yaban keçisi, kızıl geyik, çengelboynuzlu dağŸ keçisi, Anadolu yaban koyunu, karaca ve ceylan tercih edilen diğŸer türler arasında yer alıyor.
-27 ilde 107 seyahat acentesi avcılara hizmet veriyor
Türkiye'ye gelen yabancı avcılar, DoğŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüğŸü tarafından işŸletilen avlaklar ile gerçek ve tüzel kişŸiler tarafından işŸletilen örnek ve özel avlaklarda av yapabiliyor.
Bu kişŸilerin ülkede av yapabilmesi için seyahat acenteleri aracılığŸıyla ya da seyahat acentelerine bağŸlı kalmaksızın özel avlanma izin belgesi almaları gerekiyor. Belgelerini alan avcılar, av turizmi kapsamında avına izin verilen hayvanları, Merkez Av Komisyonu Kararı çerçevesinde avlayabiliyor.
İzin belgeleri için 21 ilde 107 av turizmi izin belgeli seyahat acentesi, yerli ve yabancı avcılar için av turizmi hizmeti veriyor.
-Av turizmi yoğŸun olarak Eylül-Aralık dönemini kapsıyor
Yabancı avcılar için, av organizasyonlarında en çok tercih edilen dönem ise türler bazında değŸişŸmekle beraber yoğŸun olarak Eylül-Aralık dönemini kapsıyor. Yabancıların av için, en çok tercih ettiğŸi iller arasında da Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, LJanakkale, İçel, Konya, MuğŸla, Sinop, Kastamonu, Tokat ve Zonguldak bulunuyor.
Av turizmi kapsamında yapılan av organizasyonlarında; sürenci, kılavuz, rehber hizmetleri için istihdam sağŸlanıyor.
Ayrıca alışŸverişŸ, yem, konaklama ve ulaşŸım gibi değŸişŸik sektörlere de katkıda bulunuluyor.
 
Kaynak: AA