Peynire Tuz, Yağ ve Etiket Ayarı

35 azalttığımızda bunda elbet sıkıntılar yaşanacaktır ama bu sıkıntılara gıda mühendislerimizle ustalarımızla çözüm bulacağız"

Yamanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, peynirin tuz ve yağ oranları ile etiket bilgilerine ilişkin standartları belirleyen tebliğin yayımlandığını, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nin peynirlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi, taşınması ve piyasaya arz edilmesine ilişkin özellikleri belirlediğini ifade etti.

Buna göre, peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranının mevcut uygulamaya göre yüzde 35 ile yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltılacağını ve peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabileceğini belirten Yamanoğlu, şöyle konuştu:
"Sanayicinin, imalatçının gözünden tuz tebliğine iki yönde bakılabilir. Birincisi, sağlık bakımından tuz oranının düşmesi güzel bir gelişmedir. İkinci bakış açımız da bizim geleneksel peynirler yapan imalatçılarımızın bu sürece uyumluluk sürecidir. Yani tuzumuzu biz yarı yarıya azalttığımızda lezzetimizin nasıl olacağına daha önceden alışmamız gerekiyor. İnşallah bu sürece bir yıl içerisinde alışacağımıza inanıyorum."
Yamanoğlu, peynirde tuz oranının yüzde 35 oranında düşmesi ile tüketicilerin aradıkları tadı bulmakta zorlanacağını savundu. Geleneksel ve yöresel peynirlerin tuz oranının biraz yüksek olduğunu dile getiren Yamanoğlu, şöyle devam etti:
"Tuz oranını 30-35 azalttığımızda bunda elbet sıkıntılar yaşanacaktır ama bu sıkıntılara gıda mühendislerimizle ustalarımızla beraber çözüm bulacağız. Önemli olan burada Türk Standartları Enstitüsü'ne uygun üretim yapmak. Müşterilerimizin ağız tadına göre üretim yapmak, beğenisine sunmak. Bunlar bizim en büyük amaçlarımızdan birisidir. Tabii ki kalitede herhangi bir değişim olmayacak. Doğal ve yöresel ürünlerde muhakkak kalitesi muhafaza edilecektir ama tadında hafif bir değişim olacaktır. Bu durum diyabet hastalarımız için bir müjdedir."
Kaynak: AA