Mersin Üniversitesi’nin Mimar Adayları Toroslar’da Proje Hazırlığında
İçel Üniversitesi’nin (MEÜ) mimar adayları, İçel’in merkez Toroslar ilçesinde hazırlayacakları proje kapsamında, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile birlikte ilçeyi gezerek incelemelerde bulundu.
Başkan Tuna ve Mimarlık Fakültesi akademisyenleri ile birlikte Yumuktepe Höyüğü, Toroslar Belediyesi’nce Mustafa Kemal Mahallesi’nde 12 bin metrekare alanda inşa edilen Rauf Raif Denktaş Pakı ve Açık Hava Müzesi ve Müftü Deresi’nin çevresini inceleyen öğrenciler, Yumuktepe Höyüğü, Rauf Raif Denktaş Parkı ve bu iki alan arasında kalan bölümde hazırlayacakları proje alanı ile ilgili nasıl bir rekreasyon çalışması yapacakları konusunda fikir ve proje üretecekler.
Toroslar’da hayata geçirilen projeleri yakından takip ettiklerini, bu çalışmalarından dolayı Başkan Hamit Tuna’yı ve ekibini takdirle karşıladıkları belirten akademisyenler, Toroslar’da fikirlerin gerçeğe dönüşmesinin imkansız olmadığını belirterek, çevre konusunda kente sunduğu katkılarından dolayı Tuna’ya teşekkür ettiler.
Başkan Tuna da kente olumlu katkı sunacak her projeye açık olduklarını belirterek, projelerinde Toroslar ilçesini tercih ettikleri için MEÜ Mimarlık Fakültesi’nin öğrencilerine ve öğretim görevlilerine teşekkür etti. Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Tuna, Yumuktepe Höyüğü ile ilgili projeler ürettiklerini, ancak yetki alanlarının dışında olmasından dolayı içlerinde bir uhde olarak kaldığını ifade etti.
Tuna, İçel Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttükleri “Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısını Geliştirme” projesi ile Yumutepe’yi ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
Yumuktepe’nin 9 bin yıllık tarihi bir geçmişi olduğunu vurgulayan Tuna, “Burası ilk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Toroslar Belediyesi olarak buradaki arkeologlarımıza da destek veriyoruz. Maalesef yetki alanımızda olmaması nedeniyle orayı çok sağlıklı bir şekilde değerlendiremedik. Höyüğün içerisinde gerekli düzenlemeleri yapamadık ama höyüğü çekim merkezi haline getirmek amacıyla çevresinde yürüme yolları ve peyzaj çalışmaları yaptık” dedi.
Tuna, daha sonra öğrencilerle birlikte Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki Rauf Raif Denktaş Pakı ve Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etti. Burada da park alanı ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Tuna, daha önce kokulu madde bağımlısı insanların uğrak yeri olan bu mekanları aydınlatma ile bütünleştirerek, park ve yürüme yollarına dönüştürdüklerini, amaçlarının 7’den 77’ye herkesin güvenli bir şekilde dinlenebilecekleri ve spor yapabilecekleri alanları oluşturmak olduğunu kaydetti.
Tuna, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın adını yaşattıkları parkta, ‘Rauf Raif Denktaş Açık Hava Müzesi’ oluşturduklarını ve açık hava müzesine Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan askeri malzemeleri yerleştirdiklerini de hatırlattı. İncelemeler sırasında 11 yılda hayata geçirdikleri projelerden de bahseden Başkan Hamit Tuna, bu projelerle birlikte Toroslar’ı çekim merkezi haline getirdiklerini sözlerine ekledi.