İran'da Siyaset ve Sinema

"Taksi" filmiyle 65'inci Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülü alan İranlı yönetmen Cafer Penahi, İran'daki siyasi ortamın sinemacıları engellediğini söyledi.

Yarı resmi İranlı İşçiler Haber Ajansı İLNA'ya konuşan Penahi, İran Sinema Kurumu Başkanı Hüccetullah Eyyubi'nin 65'nci Uluslararası Berlin Film Festivali Başkanı'na gönderdiği mektupla Penahi'nin filminin siyasi olduğunu öne sürerek tepki göstermesine işaret ederek, "Biz yıllardır ülkemizde sanat, özellikle film alanında siyasetin ayak seslerini duyuyoruz" dedi.

Taksi filminin, İran'da 1-11 Şubat tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Fecr Film Festivali'nde gösterime girmesini istediğini, ancak bunun mümkün olmadığını ifade eden Penahi, şunları kaydetti:
"Eyyubi'ye Uluslararası Fecr Film Festivali'nde Taksi filmi gösterime girmesi halinde ben de bir İranlı sinemacı olarak Berlin Film Festivali'ne katılmayacağımı söylemiştim çünkü hiçbir ödül, filmimin ülkemde halkım tarafından izlenmesi kadar değerli değil. İranlı sinemacıların tümü filmlerinin önce kendi ülkelerinde gösterime girmesini istese de İran'daki siyaset duvarı bu filmlerin gösterimine engel oluyor"
Penahi, 65'inci Uluslararası Berlin Film Festivali'nde "Taksi" filmiyle Altın Ayı ödülünü kazanmış ancak ülkesinden yurtdışına çıkışı yasaklandığı için törene katılamamış, ödülünü, Penahi'nin adına yeğeni Hana Saidi almıştı.
Daha önce de Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ve Berlin Film Festivali Gümüş Ayı ödülleri kazanan İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Cafer Penahi, 2009'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından çıkan olaylara katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Daha sonra serbest bırakılan Penahi, birkaç ay sonra bir daha daha tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Mahkeme tarafından Penahi, "İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda" suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. Penahi'ye, 20 yıl boyunca sinema faaliyetlerinde görev alma ve yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.
Kaynak: AA