Suda Lale Tuttu, Sıra Soğan Üretiminde

Dünyaya süs bitkileri ihraç eden Antalya'da yaklaşık 3 yıl önce başlanılan ilaçsız ve gübresiz suda lale üretiminde bu yıl 1 milyon dala ulaştı.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk topraklarında yetişen çiçek türlerini çeşitlendirmek, ithal durumundaki laleyi, anavatanına kazandırmak amacıyla yaklaşık 3 yıl önce 500 metrekarelik bir alanda suda üretime başladıklarını söyledi.

İlaç ve gübre kullanılmadan sadece su kullanılarak yapılan üretim modeli ile bu yıl 1 milyon dal lale üretir hale geldiklerini anlatan Bağdatlıoğlu, bu yıl laleden 3 milyon dolarlık bir cironun elde edileceğini bildirdi.
Antalya'da başlayan üretimin Yalova ve İzmir'de de denemelerinin yapıldığını dile getiren Bağdatlıoğlu, "Hollanda'ya kaptırdığımız Türk lalesini, suda üretimle anavatanına kazandırıyoruz" dedi.

Osman Bağdatlıoğlu, üretilen lalelerin iç piyasada değerlendirileceğini söyledi.

Türkiye'nin laleyi ve soğanını ithal eder durumda bulunduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, şunları söyledi:
"Şu anda sadece lale üretimini yapabiliyoruz, soğanlar yine dışarıdan geliyor. Soğan ıslah çalışmaları yaparak eskiden Osmanlı'ya ait laleleri tekrar ele geçirip, hem soğan, lale üreten ve bunları ihraç eden bir çalışma içine giriyoruz. Ülkenin gereksinim olan ürünü ve lalenin soğanını Türk topraklarında yetiştirip hem iç pazara hem de yurtdışına sunmayı hedefliyoruz."
- Sevgililere kırmızı lale
Kırmızı, beyaz, mor, pembe ve sarı renklerden oluşan 5 çeşit lale üretimi yaptıklarını dile getiren Bağdatlıoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü için özel kırmızı ağırlıklı laleler yetiştirdiklerini kaydetti.

Bağdatlıoğlu, Türk sevgililerini Antalyalı üreticilerin yetiştirdiği kırmızı lalelerin mutlu ettiğini söyledi.


Kaynak: AA