Odun Dışı Orman Ürünleri Envanter Çalışması

Orman Genel Müdürlüğü, bu yıl 750 bin ton, 2019 yılına kadar 1 milyon ton, 2023 yılına kadar da 2 milyon ton odun dışı orman ürününün envanterini yapmayı hedefliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2014 yılı sonuna ilişkin verilerine göre, Orman Genel Müdürlüğü, bugüne kadar 1 milyon 268 bin hektar sahada, 1 milyon 57 bin ton odun dışı orman ürününün döküm ve planlamasını tamamladı.
Müdürlük, 2014'te 500 bin tondan fazla ürünün tespitini yaptı. Odun dışı orman ürünleri üretimini artırmak ve ülke topraklarının mevcut potansiyelini tam kapasite kullanmak amacıyla çalışmalarını bütün hızıyla sürdüren Orman Genel Müdürlüğü, bu kapsamda 2015, 2019 ve 2023 yıllarında gerçekleştirmeyi hedeflediği odun dışı orman ürünleri envanter ve planlama faaliyetlerini belirledi.
Bu çerçevede, 2015 yılında 750 bin ton, 2019 yılına kadar 1 milyon ton ve 2023 yılına kadar da 2 milyon ton odun dışı orman ürününün envanteri yapılacak.
Yürütülen çalışmalarla ilgili envanter kayıtları, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Envanter Takip Sistemi (ODÜH ETS) vasıtasıyla ilgililerin kullanımına sunuluyor.
Odun dışı ürünlerin döküm kayıtları, türlerin bulunduğu alanların eğim, bakı, rakım gibi bilimsel verileri, teknik personel tarafından sisteme giriliyor. Böylece hangi türün, nerede, ne kadar alanda ve hangi miktarda olduğu sistem üzerinden görülebiliyor.
Ülke genelinde 187 farklı türün envanter ve planlama çalışmaları devam ediyor. Odun dışı ürünlerle ilgili daha detaylı bilgilere Orman Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasından ulaşılabiliyor.
Kaynak: AA