Tıbbın Hızla İlerleyen Bir Dalı Açıklaması
MedicalPark Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Özhan Özgür, Girişimsel Radyoloji tedavisiyle birçok cerrahi ameliyatın önüne geçilebildiğini söyledi.
MedicalPark Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Özhan Özgür, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği toplantıda, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Girişimsel radyolojinin toplum tarafından bilinmediğini kaydeden Dr. Özgür, girişimsel radyoloji tedavisiyle birçok cerrahi ameliyatın önüne geçilebildiğini söyledi
Birçok zorlu cerrahi ameliyatın, girişimsel radyoloji ile daha kolay aşılabileceğini belirten Dr. Özgür, "Girişimsel radyoloji tıbbın hızla ilerleyen bir dalı. Girişimsel radyologlar görüntüleme kılavuzluğunda minimal invaziv (hastada hasar) yöntemlerle ciltten damar yolunu izleyerek tedavi yapar. Bu şekilde çok geniş bir spektrumdaki işlemlere özgü yöntem ve teknikler geliştikçe, daha kritik ve dokunulmaz hastaların girişimsel tedavileri yapılır hale gelmiştir” dedi.
Girişimsel radyolojinin ilgilendiği konuların başında atar damar hastalıklarının geldiğini ifadeden Dr. Özgür, şunları söyledi:
"Vasküler (damarla ilgili) girişimsel radyolojik işlemlerin en sık yapılanı, tanısal klasik anjiografilerdir. Ancak asıl önemli olan kısmı anjiyografik teknikleri kullanarak yapılan tedavi edici işlemlerdir. Bunlar genel olarak daralmış damarların açılması (balon, anjioplasti ve stendleme) işlemleridir. Ancak bunların dışında da yine damar içinden tıkalı daralmış atardamar ya da toplardamar hastalıklarında hastalıklı damar lümeninin damar dışındaki bütün damarların tedavilerine girişimsel radyoloji hekimlerince gerçekleştirilir."
GİRİŞİMSEL RADYOLOJİK İŞLEMLERİN AVANTAJLARI
Girişimsel radyolojik işlemlerin avantajlarını da anlatan Dr. Özgür, şöyle konuştu: "İşlem için vücuda giriş yeri birkaç milimetre. Çoğu işlemin sadece lokal anestezi kullanılarak yapılır. Cerrahiye göre ağrı çok daha az olduğu, hastanın ayağa kalkma süresinin çok kısa olduğu, enfeksiyon riskinin düşüklüğü, tercih edilebilirliğini yükseltiyor. Tedai yarım saat sürer, hasta 4 saat sonra taburcu edilir. Ebru Gündeş cerrahi müdahale ile değil girişimsel radyoloji ile tedavi edilmişti."