'değişim Atölyesi'Projesi
İçel'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi’nin, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliğiyle sürdürdüğü, kadına yönelik şiddetle mücadele programı kapsamında hazırlanan 'Değişim Atölyesi' projesi çalışmaları devam ediyor.
Proje çerçevesinde aynı gün öğleden önce Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Toroslar’da tespit edilen 30 şiddet mağduru kadına ve öğleden sonra Gülnarlılar-Mutlular Kıraathanesinde erkeklere 'Kadına Şiddet' konulu bilinçlendirme/ farkındalık eğitimleri verildi.
Seminere; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Proje Koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Gölcü, İçel Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Seher Yalçınkaya da katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını İçel Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Seher Yalçınkaya, kadına yönelik şiddet ve şiddete karşı kadınların hukuki haklarını anlatmak adına birçok çalışmalar yaptıklarını ancak toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden bu işin hep birlikte çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, Toroslar Belediyesi ile Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’un hazırladığı bu projeye destek vermekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Proje Koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez ise katılımcılara Toroslar Belediyesi ile hayata geçirdikleri 'Değişim Atölyesi' projesi ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Fiziksel şiddetin yanı sıra duygusal ve ekonomik şiddetten de örnekler veren Dal, "Öncelikle bizimle birlikte iş birliğinde oldukları için ve bizi her konuda destekledikleri için Toroslar Belediye Başkanımız Hamit Tuna’ya ve ekibine teşekkür ediyoruz. Değişim atölyesi projesi kapsamında kadına yönelik şiddet konusu ile ilgili bilinçlendirme eğitimlerini sadece bayanlarımıza değil erkeklere de vermek istemekteki amacımız, onların açısından da bu konuyu ele almak ve çözüm yolları aramaktır” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Gölcü ise sadece kadınların değil şiddete maruz kalan erkek, çocuk, yaşlı ve özürlü insanların da başvurabileceği bir şiddet önleme merkezlerinin bulunduğunu belirtti.
Şiddet önleme merkezlerinde İçel genelinde ilçe ilçe şiddet haritaları çıkardıklarına vurgu yapan Gölcü, "Şiddet uygulayanların cinsiyeti, ekonomik yapısı, sosyo-kültürel durumu, öğrenim durumu, evli ya da bekar olup olmadığını tespit ederek bunun bir haritasını çıkartıyoruz. Bu sonuca göre hukuki ve psiko-sosyal destekler veriyoruz. Bu merkezlerimize erkekler çok fazla müracaat etmiyorlar ama son zamanlarda yaptığımız brifinglerde şiddete maruz kalmış erkek sayısı da artıyor. Bunun analizini yaptığımızda genelde yaşlı teyzelerimizin eşlerine şiddet uyguladığını görüyoruz. Tabi ki hiç kimse, şiddet uygulanmasını istemez. Bu şiddetten en fazla etkilenen çocuklarımızdır. O çocuklarımızın bilinç altında yaşadığı travma çok büyük” diye konuştu.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da göreve geldikleri 11 yılda fiziki mekanların iyileştirilmesinin yanı sıra sosyal projelere ağırlık verdiklerini ve Türkiye’de en fazla proje üreten örnek belediyelerden biri olduklarını vurguladı. Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ile hayata geçirdikleri Değişim Atölyesi projesi ile amaçlarının kadının toplumdaki yerini güçlendirerek mutlu Toroslar, mutlu İçel ve mutlu Türkiye oluşturmak olduğunu söyledi.
Kadına yönelik şiddetin önemli bir toplumsal yara olduğunu kaydeden Tuna, bu yaranın hep birlikte sarılması gerektiğine dikkat çekerek, uzmanların yaptığı araştırmalara göre mutlu ailelerin çocuklarının daha sağlıklı ve topluma daha faydalı bireyler olarak yetiştiğini ifade etti.
Toroslar Belediyesi olarak kadınların sosyal hayatta daha etkin yer almalarını sağlamak amacıyla kadınlara yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Tuna, "Halkımızın ve özellikle ev hanımlarımızın meslek öğrenmelerini sağlamak amacıyla kısa adı TORTEK olan Toroslar Belediyesi Teknik ve Eğitim Kurslarını kurduk.11 yıllık görev süremiz içerisinde TORTEK ile bugüne kadar yaklaşık 15 bin kişiyi 26 branşta mesleki eğitimden geçirdik.Bu kurslara gelen kadınlarımızın ufkunu açmak anlamında birçok proje yaptık.Bunlardan bir tanesi de İçel Rotary Kulübü ile 8 yıldır gerçekleştirdiğimiz EV-KA projesidir. Bu proje ile ilçemizdeki bayanlara girişimcilik, sağlık, hukuk, aile içi iletişim gibi temel konularda uzman kişilerce verilen eğitim seminerleri düzenlenmiştir. Amacımız, mutlu ve huzurlu aileler oluşturmaktır. Aileler mutlu olursa toplumda mutlu olur. Toplumda var olan yaralara parmak basmak ise bizim en asli görevimizdir. Bu çalışmaları yaparken de kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum teşkilatlarımızla da ortak projeler üretiyoruz. Bu anlamda da öne çıkan bir belediyeyiz. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ile birlikte hazırladığımız bu proje çok önemli ve anlamlı. Kadınlara yönelik yaptığımız seminerlerde katılımcılar neden erkeklere de kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık eğitimleri verilmediğine dikkat çektiler. Biz de kahvehanelerimizde uzman kişilerimizin katıldığı toplantılarla bu eğitimleri vereceğiz. Bu seminerlerle amacımız kadına şiddetin önlenmesi, bilinçlendirilmesi/farkındalığın arttırılmasıdır. Birlikte yapılan görüş ve alışverişlerle daha sağlıklı sonuçlar bulmayı hedefliyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.