2023 Vizyonu Erzincan Çalıştayı

Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen programlar 12 Şubat Perşembe günü başladı.

2023 Vizyonu Erzincan Çalıştayı

İlk olarak Erzincan Belediyesi fuaye alanında düzenlenen “1. Dünya Savaşı Yıllarında Belge ve Fotoğraflarla Erzincan konulu sergi ziyaret edildi. Sergiye, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Profesör Doktor Haluk Dursun, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, protokol üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Sergiden sonra Belediye Çok Amaçlı Salonunda gerçekleşen 2023 Vizyonu Erzincan Çalıştayı adlı programa geçildi. Program Birlik Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Akpınar, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof Dr Haluk Dursun’un açılış konuşmaları ile başladı.

Daha sonra çalıştayın oturumlarına geçildi. Çalıştaya Gazeteci Yazar Hikmet Köksal, Birlik Vakfı Başkanı Prof Dr Erdal Akpınar, İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Tarihçi Dr Tahir Erdoğan Şahin, Cumhuriyet Üniversitesinde Prof Dr Orhan Tatar, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Selçuk Polat, ABİGEM Direktörü Prof Dr Osman Demirdöğen konuşmacı olarak katıldılar.

Yapılan açılış konuşmasında ilk olarak konuşan Birlik Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Akpınar konuşmasında şu görüşlerde bulundu; “Şehirler özellikle son yıllarda gerek kültürel hayatımızın gerek ekonomik hayatımızın yayın hayatımızın en önemli konu başlıkları arasında geliyor. Hatta birincil konu başlığı olduğunu söylersek yanlış olmaz. Bu dünyada da böyle son yıllarda dünyaya paralel olarak Türkiye’de de böyle aslında bizim medeniyetimiz bir şehir medeniyeti biz Türkistan medeniyetinin mensupları olarak aynı zamanda bir şehir medeniyeti mensubu milletiz dersek hata yapmamış oluruz. Gerek Orta Çağ gerek yeniçağ medeniyetimizin şekillenmesi büyük ölçüde şehirler etrafında gerçekleşmiştir denebilir. Bugün çok daha parlak bir dönem yaşamakta olan Batı medeniyeti şehri çok çok daha sonraları almayı başarabilmiştir. Bizler gerçekten bu anlamda şehirliyiz. Hatta şöyle söyleyebiliriz ki medeniyet kavramı ile şehir kavramı adeta özleşmiştir. Lakin dünyamızda gerek batı dünyasında gerek ülkemizde şehirler ayrı bir değişim sürecine girmiş bulunmaktadır. Medeniyet bilimi alanındaki çalışma yapanlar olmak üzere sosyologların coğrafyacıların, mimari alanında çalışanların en merkezi konusu haline gelmiştir diyebiliriz.

Şehrimizin birçok yönü var ama ben şehrimizin özellikle masumiyet yönünü önemsiyorum belki Kudüs kadar belki Gazze kadar belki Kaçkar Şam kadar olamasa dahi Erzincan tarihin en mazlum şehirlerinden biridir. Bu şehre bakarken bir daha bir şefkatle bakmak bu şehre değer verirken bu şehirde çalışırken şefkat temelli bakmak herhalde hepimizin üzerine düşen vazifelerden biri.” dedi.

Daha sonra ise konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise şu görüşlerde bulundu; “Vizyon 2023 Erzincan Çalıştayı valimizin, birlik vakfının, ticaret ve sanayi odasının desteği ile hazırladığımız önemli bir program. Devletimiz Cumhuriyetin ilan edildiği günlerde koyduğu muasır medeniyetler seviyesine ulaşma ülküsünü son 10 yılda elde ettiği güven istikrar ve kalkınma ortamı ile somutlaştırmıştır. Kendimize yeni bir hedef belirleyerek 2023 vizyonunda dünya devleri arasında yer almak adına sistemli bir planlama ile emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Bu bağlamda yerel devlet politikaları ve yerel politikalar ile şehrimizde de bu vizyona yakışır adımlar atıyor olabilmenin mutluluğu içerisindeyiz.” dedi.

ŞEHİRLER BİNA İÇİN DEĞİL İNSAN İÇİN YAPILIR
Çalıştayın devamında daha sonra yine konuşmasını yapmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Profesör Doktor Haluk Dursun ise şu görüşlerde bulundu; “Kültür bakanlığımızın kültürle ilgili en önemli meşgalelerinden bir tanesi şehrin medeniyetimizde büyük anlamlar ifade eden şehrin bu değerini örseletmesi yıpratması binanın insanın önüne geçmesidir. Şehirler bina için değil insan için yapılır. Asli unsur şehirlerde insandır. Bundan yola çıkarak kültür ve turizm bakanlığı olarak üst yönetimimiz sayın bakanımız, sayın başbakanımızın da büyük desteği ile şehir ve insan konulu bir proje başlattık. Bunun içerisinde kültür ve medeniyet var. Olması gereken ve bir zamanlar olan ve olduğunu hepimizin bildiği ve hepimizin gördüğü şehirler ve medeniyetler var. Bu aslında bir dönüş projesi. Yok dan var etme projesi değil. Yeni baştan bu şehir anlayışını bu tasavvunu tekrar gündeme getirmek.

Beş şehir ve beş şehirli adam koyduk projenin birinci ayağını beş şehir Ahmet Hamdi Tanpınar’ın beş şehrinden ilham alarak koymuştuk. Beş şehirli adamı da beş şehirde çalışma yapan şehir kültürünün medeniyetimizdeki şehirlerin manasını ve muhtevasını bizleri aktaran kişiler olmasına dikkat ettik.

BENİ BURAYA ÇEKEN ERZİNCAN’IN İHLASI VE ADAM GİBİ ADAM OLMASIDIR
Şehrin önemli vasıflarından bir tanesi estetiğidir.Erzincan7ın fazla tescilli binası yok. Tescilli bina sayısı o şehrin tarihi dokusunu anlatıyor bize. Ama Erzincan’ın başka bir tarafı var beni buraya çeken ve diğer şehirleri geçerek beni bu şehre getiren masumiyeti ve ahalisinin samimiyeti yani ihlası adam gibi adam olması. Bu her şeyden daha önemlidir. “ dedi.

Daha sonra ise konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’da şu görüşlerde bulundu; “Erzincan’ın vizyon stratejisinin belirlenmesinde tüm paydaşlarımızla birlikte devletimizin 2023 hedefleri doğrultusunda şehrimizin kalkınmasına katkıda bulunacağız. Valiliğimiz ve belediyemiz, hazineden aldığı kaynakları kamusal ve özel alanlarda kullanıyor. Bu kaynakları insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek, şehrimizin tarihi ve kültürel dokusunu bozmadan modern bir görünüm kazanması için hassasiyetle kullanıyoruz. Bu açıdan bu çalıştay, şehir vizyonumuzun gelişmesi noktasında yol gösterici olacaktır.

Heybetli dağların şefkatle sardığı Erzincan; modern bir şehrin bütün yönlerini kendinde barındıran ama geçmişiyle de bağlarını kesmeyen bir ruhla kendini var eden, hamurunu ise, çok ötelerden gelen köklü temeller üzerinde yoğurmuş ve bu değerlerin ateşinde pişirmiş kadim bir uygarlığın beşiğidir.

Erzincan, tarihi İpek yoluyla doğunun mistik ruhunu kendi potasında eriten, tepeden tırnağa Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet kültürleriyle gark olmuş kadim bir ilimizdir. Tarihin bütün dönemlerinde önemli yeri olan ilimiz hayata geçirilen projeler ile tarihteki ışıltılı günlerine yeniden göz kırpmaktadır.

İlimizin tüm tarihsel değerleri yapılan restorasyon çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılmış, ili süsleyen Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemi yapıları Türk mimarlık tarihinin seçkin örnekleri olarak Erzincan’ın kültürel turizminin önemli tarihi kaynakları arasında yerini almıştır.

İlimiz ilk çağlara ait açık hava tapınakları, ortaçağlara ait manastır, kilise, gözetleme kuleleri, Selçuklulara ait kümbetleri, Osmanlı dönemine ait cami, mescit, medrese, han, hamam, türbe, çeşme, mezar taşları, boyut evler gibi kültür varlıklarıyla keşfedilmeyi ve dünyaya açılacağı günleri beklemektedir.

Tevazunun ve hoşgörünün sembolü olan Erzincan, tarih boyunca sekiz kez yıkıcı depremle karşı karşıya kalmıştır. Binlerce insanımız yaşamını yitirmiştir. Bu yüzden Erzincan uzun bir süre ‘’Deprem Şehri’’ olarak anılmıştır. Deprem şehri algısını değiştirmek sanıldığı kadar kolay olmamıştır.

Erzincan halkı şehrin imar, inşa ve ihyası için maddi ve manevi tüm imkânları sonuna kadar kullanmıştır. Özellikle şehrimizde üniversitenin açılması, Ergan Dağı Kayak Merkeziyle kış turizmine ev sahipliği yapması, şehrin kalkınması ve gelişmesini hızlandırmıştır.

Erzincan yeni kurulan bir şehir özelliği taşısa da depremden hasar görmüş binaları içeren Kentsel Dönüşüm Projesi’yle hızlı, modern, sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Bizler de bu gelişmenin önündeki engelleri kaldırmak, şehrin kimliğini kaybetmeden modern bir yüz kazanmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz.”dedi.

Kaynak: İHA