Vali Büyük Açıklaması

Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana’nın yılda 20 bine yakın nitelikli göç verdiğini belirterek, “Bizim büyüklüğümüzdeki şehirlerle kıyaslandığımızda yeteri kadar yeni iş sahaları oluşturup buralarda insanların çalışmasına imkan veremiyoruz.

Vali Büyük Açıklaması
Göçü durdurmak için daha fazla üretmemiz, daha fazla istihdam alanı oluşturmamız gerekiyor” dedi.


Adana Ticaret Odası’nın (ATO) Ocak ayı olağan Meclis toplantısı Meclis Başkan Vekili Mustafa Kemal Attila başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya konuk olan Adana Valisi Mustafa Büyük konuşmasına; Konya’da doğduğunu, Türkiye’nin dört bir tarafında kaymakamlık yaptığını, Edirne ve Sakarya valiliklerinden sonra Adana’da göreve başladığını belirterek başladı.

Büyük, “Görev yaptığım süre içinde çalıştığım yerin insanlarından daha fazla o şehrin hemşehrisi olmaya çalıştım. Çalıştığım şehirle özdeşleşme yapısına, karakterine sahibim. Bu nedenle geldiğimden itibaren Adanalıyım ve Adana ile mutlu olmaya gayret ediyorum” dedi.

ATO İLE HEP BİRLİKTE ÇALIŞTIK
ATO Meclisi’ne, “120 yıllık bir geçmişi olan meslek kuruluşunda sizlerle beraber olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum” diye seslenen Vali Mustafa Büyük, atandığından bu yana Adana ile ilgili konuların değerlendirilmesi, sorunların çözülmesi konusunda birlikte çalıştıkları kurumların başında Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi gibi kuruluşların geldiğini vurguladı. Büyük, bu kuruluşların Adana’yla ilgili çalışmalarının her zaman yanında olduklarını söyledi.

Konuşmasında sık sık “birliktelik” vurgusu yapan Vali Büyük, Adana’ya geldiğinden beri gördüğü “Birliktelik havasının” memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Şehirlerin gelişmesinde, büyümesinde en önemli etkenlerden birisinin de şehirlerdeki birliktelik, ortak hareket edebilme kabiliyeti, kendilerine güven ve iş birliği olduğunu belirten Vali Büyük, şunları söyledi:
“Gelişen, büyüyen daha olumlu bir gidişat oturtmuş şehirlere baktığınızda; o şehirlerin yapısında, kurumlarında, yöneticilerinde bir mutabakat, bir uyum, herkesin aynı konuda bir ortak nokta bulduktan sonra orada birleştikleri sonuçları ortaya çıkıyor. Bir şehrin gidişatını, kaderini elbette ki kimse tek başına değiştiremez. Ama koordinasyonla, eş güdümle, motivasyonla, moral desteğiyle toplumu olumlu bir yöne yöneltip, herkesin bu yönde şehre katkı sağlamasına da zemin sağlayacak bir görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.”
Bir şehirle ilgili istikrarın olup olmadığının öncelikle orada güvenli bir ortamın sağlanmış olmasıyla değerlendirildiğini kaydeden Vali Büyük, “Bu şehrin daha güvenli, daha huzurlu, işbirliği yapan, birlikte hareket eden ve geleceğe daha ümitle bakan bir kent olma özelliğine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Çünkü devletin en önemli konularından birisi güven ortamının sağlanmasıdır” diye konuştu.

İŞ DÜNYASINA “İŞ” DÜŞÜYOR
Yeni açıklanan nüfus verilerine göre, nüfusu önceki seneye göre 16 bin artan Adana’nın Türkiye ortalamasının yarısı kadar büyüdüğünü hatırlatan, “Normalde bu 30 bin civarında olmalıydı” diyen, Vali Mustafa Büyük şöyle devam etti:
“Bu şehir her yıl net 20 bin göç veriyor. Bu sonuç, Adana büyüklüğündeki şehirlerle kıyaslandığında bizim yeteri kadar yeni iş sahaları, yeni istihdam alanları oluşturup buralarda insanlarımızın yaşamalarına ve dolayısıyla çalışmalarına imkan veremediğimizi gösteriyor. Daha fazla çalışmamız, daha fazla üretmemiz, daha fazla istihdam alanı oluşturmamız gerekiyor ki; dışarıya bu göçü vermeyelim. Genellikle doğu illerimizden göç alıp, İstanbul, Ankara, Antalya gibi batı illerimize göç verdiğimize göre daha eğitimli, nitelikli alanda göç verdiğimiz sonucunu da çıkartabiliriz. O nedenle bunları önleyecek tedbirleri almamız gerekiyor. Bu konuda devletin de yapması gerekenler var. Ama öncelikle sizlerin daha fazla yatırım, üretim, istihdam yaratarak sorunun çözümüne katkıda bulunmanız gerekiyor.”
Açıklamalarından sonra soruları da yanıtlayan Vali Büyük, ATO Meclis Üyesi Erol Sezginer‘in, “Metro ve kent trafiğiyle ilgili çözüm planınız var mı?” sorusuna karşılık olarak, Ulaştırma Bakanı’ndan Adana trafiğini rahatlatacak çözümlerle ilgili özel bir çalışma programı sözünü aldığını kaydetti.

Vali Büyük, Meclis Üyesi Hüseyin Sağır’ın, “Ayakkabıcıların çok riskli koşullarda çalıştıklarını hatırlatıp, site kurulması talebinde bulunması” üzerine de, “Adana’da güçlü sektörlerden birisi ayakkabı sektörü. Ama yeteri kadar uygun imkanlar verilmemiş, siteler oluşturulmamış. Şehir içerisinde olmaması gereken birçok meslek grubu var. Bu meslek grupları, ufuklarını açacak rehber ve fırsat olmadığı için olumsuz şartlarda çalışıyorlar ve kendilerini büyütemiyorlar, geliştiremiyorlar. Bu konuyla ilgili Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle çalışmalar yürütüyoruz” yanıtını verdi.

Belediyelerin imkanları ölçüsünde düzenlemeler yapmaları halinde bu tür esnaf gruplarına ait sitelerin gelişebileceğine dikkat çeken Büyük, “Belediyelerimiz kamu kurumlarımızdır. Belediye başkanlarımız siyasi kimlikle değil vatandaşa hizmet kimliği ile ön plana çıkmalıdır. Vatandaşın memnuniyetlerini sağlamak için siyasi tartışmalardan uzak durmalarını ve hizmet yarışı içinde olmalarını istiyoruz” dedi.

Toplantının ardından ATO Başkanı Atila Menevşe ile Meclis Başkan Vekili Mustafa Kemal Attila tarafından Vali Mustafa Büyük’e, Adana’nın tarihi simgesinin yer aldığı şilt ile Oda yayınlarından oluşan bir set hediye edildi.
Kaynak: İHA