Uganda Vahşi Hayvan Kaçakçılığıyla Mücadele Çabalarını Artırdı

Uganda’da, vahşi hayvan kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları artırıldı.

Uganda Vahşi Yaşam Eğitim Merkezi, yasa dışı vahşi yaşam ürünleri için transit yolu olarak nam salan Uganda’da nesli tükenen hayvanları tehdit eden bu durumu engelleyebilmek çabaları artırdı. Kaçakçılık sırasında el konulan hayvanları tedavi eden merkez, daha sonra hayvanları doğaya bırakıyor.

Vahşi yaşamda zengin bir tarihe sahip olan Doğu Afrika ülkesi Uganda’nın milli parkları, ender görülen Rothschild zürafalarına, nadir görülen Nil bufalo türüne ev sahipliği yapıyor. Ancak Uganda, kaçakçıların hayvanları deniz aşırı ülkelere taşımak için ülkeyi kullanması sonucu yasa dışı vahşi hayvan kaçakçılığıyla tanınıyor. Uganda Vahşi Yaşam Eğitim Merkezi, nesli tükenen hayvanları tehdit eden bu durumu engelleyebilmek için çabalarını artırdı.

Uganda Vahşi Yaşam Eğitim Merkezi Müdürü James Musinguzi, araştırmalara göre, Uganda’nın yasa dışı vahşi hayvanları için transit yolu temsil ettiğini ifade ederek, “Fildişi gibi ürünlerden aldığımız DNA’larda ürünlerin aslında Uganda dışında olduğunu tespit ettik. Ancak Uganda, esasen transit yolu temsil ediyor” dedi.

Vahşi hayvan ticaretinin sorun olmaya devam edeceğini belirten Musinguzi, yasa dışı vahşi hayvan ticareti ya da kaçakçılık sırasında bulunan hayvanları Entebbe kasabasındaki Uganda Vahşi Yaşam Eğitim Merkezine getirdiklerini anlattı. Uganda vahşi yaşam yetkilileriyle ortak çalıştıklarını belirten James Musinguzi, yapılan tedavi ve bakımın ardından hayvanları doğaya bıraktıklarını söyledi.



Öte yandan transit geçiş sırasında yakalanan 8 kaya pitonu, 5 Misk kedisi, 1 Potto maymunu ve 20 Afrika kaplumbağası tekrar doğaya bırakıldı. Vahşi yaşamın, doğal ortamın çiftçiler ve geliştiriciler tarafından tahrip edilmesi nedeniyle küresel bir tehdit altında olduğu kaydedilerek, Asya’da tıbbi amaçlar için kullanılan fil dişine olan talebin Afrika’daki fillerin yasa dışı avlanmasını arttırabileceği belirtildi.

Uganda Vahşi Yaşam Eğitim Merkezi yetkilisi Jossy Muhangi, diğer hükümet ajansları ve Interpol gibi uluslararası ajanslar ile çalıştıklarını belirterek, “Narkotik köpeği de yer alıyor. Ayrıca, teknolojileri kullanıyoruz. Kaçakçılığın azaldığından emin olabilmek için havalimanları ve diğer giriş noktalarında tarayıcı kullanıyoruz” dedi.

Uganda, el koyduğu fil dişlerini yakarak Kenya ve Etiyopya gibi ülkelerle birlikte kaçakçılığa karşı mücadelede ön sırada yer alıyor.
Kaynak: İHA