'Türk Çoban Köpeği Irkı Orta Asya'da Yok Oluyor'

Yerli Köpek Irklarını Koruma, Araştırma, Islah ve Tanıtma Federasyonu Kurucu Başkanı Doğan Kartay, Türk çoban köpeği ırklarının Orta Asya'da giderek yok olduğunu belirtti.

Kartay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya göç ederken iki çoban köpeği, iki de av köpeği olmak üzere dört köpek ırkını da beraberinde getirdiklerini söyledi.

Türk dünyasına ait dört köpek ırkının muhafaza edildiğini anlatan Kartay, Karabaş çoban köpeklerinin en iyi korunmuş tipinin Kangal olduğunu ifade etti. Kartay, Akbaş cinsinin de ağırlıklı olarak Ankara, Eskişehir ve Afyonkarahisar'ın kuzey bölgesinde bulunduğunu aktardı.

- "Ülkemizde Karabaş varlığı, tükenmez mertebeye erişti"

Dünyanın neresinde Türk varsa orada Akbaş veya Karabaş ırkı köpeklerin de yer aldığını belirten Kartay, ırkın en iyi korunduğu ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde ne kadar Türk çoban köpeği var tam bir rakam tespit edemiyoruz, fakat ülkemizde Karabaş varlığı tükenmez mertebeye erişti. Akbaş cinsi ise sayısal olarak tehlikede" dedi.

Akbaşların yurt dışına çıkarılmasına ilişkin bir engel bulunmadığını, Karabaş cinsinin ise yasak nedeniyle yurt dışına kaçırıldığını anlatan Kartay, bu durumun denetim altına alınması gerektiğini söyledi.

- "Türk Çoban köpeği olarak anılmalı"

Alman çoban köpeği, Afgan tazısı, Arap atı, İngiliz atı, Sibirya kurdu, Bengal kaplanı gibi dünyada bilenen hayvan ırklarının, adlarını içinde oluştukları ve geliştikleri ulusun tarihi ve coğrafi kökeninden aldıklarını dile getiren Kartay, Kangal köpeklerinin de "Türk çoban köpeği" olarak anılması gerektiğini dile getirdi.

Kartay, "Sonuçta bizim köpeğimiz bu. Türk çoban köpeği Akbaş, Türk çoban köpeği Karabaş anılmalı, tipin ismi de buna eklenmeli" diye konuştu.

Zağar olarak anılan avcı köpeğin ve Türk tazılarının sayısının da giderek azaldığına işaret eden Kartay, "Bu köpeklerimize sahip çıkıp bunların tarihe gömülmesine izin vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Koyun ve keçi üretiminin azalması nedeniyle Orta Asya'da Türk ırkı köpeklerin giderek yok olduğunu ifade eden Kartay, bunların varlığının Orta Asya'da yeniden canlandırılması için Türkiye'den damızlık götürülmesi gerektiğini anlattı.

Kartay, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da desteğiyle çok mükemmel damızlıklara sahibiz. İnşallah önümüzdeki dönemde bunları ata yadigarı yurdumuza da naklederek Türk çoban köpeği ırklarını bütün özellikleriyle gelecek nesillere ulaştırmayı ümit ediyoruz" sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA