Tacikistan Cumhurbaşkanına 'Ulusun Lideri' Statüsü

Parlamento, Cumhurbaşkanı Rahman'a "Ulusun Lideri" statüsünü sağlayacak yasayı görüşerek kabul etti

TAŞKENT – Tacikistan Parlamentosu, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'a "Ulusun Lideri" statüsünü sağlayacak yasayı kabul etti.

Tacikistan Parlamentosunun alt kurulu olan Temsilciler Meclisi'nin genel kurul toplantısında "Ulusal birlik ve barışın kurucusu, milletin lideri" yasası görüşülerek, kabul edildi.

Söz konusu yasayla ilgili parlamentoda konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Şükürcan Zuhurov, Cumhurbaşkanı Rahman'ın herhangi bir propagandaya ihtiyaç duymadığını, ülke ve millet menfaatlerinin savunucusu olduğunu, ülkedeki barış ve istikrar için canını feda etmeye hazır olduğunu bir çok kez ispat ettiğini vurguladı. Birçok ülkede benzer yasaların bulunduğunu ifade eden Zuhurov, "Her ulus kendi yetiştirdiği büyüklerine onlar hayattayken saygı göstermelidir" ifadesini kullandı.

16 maddeden oluşan söz konusu yasa, Rahman'ın görevini bırakmasından sonraki statüsünü düzenlerken, bu çerçevede Rahman'a görevi bıraktıktan sonra da dokunulmazlık sağlıyor. Yasa, görevini tamamlamasının ardından Rahman'a konut, binek araç, emeklilik maaşı, sigorta ve sosyal haklarının temin edilmesini, ayrıca hayatı ve faaliyetine ilişkin ülkede arşiv, kütüphane ve müzenin oluşturulmasını da öngörüyor. Yasa, Rahman'a cumhurbaşkanlığı görevini bıraktıktan sonra da devletin önemli etkinliklerinde hazır bulunma ve ulusa seslenme hakkı da tanıyor.

Yasanın parlamentonun üst kurulu ve cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından Rahman'a "Ulusun Lideri" statüsü verilecek.
Kaynak: AA