İlik Nakli Olan Çocuklara Moral Etkinliği Düzenlendi

İSTANBUL - Aylarca süren mücadelenin ardından, kemik iliği nakli sayesinde yaşama tutunan çocuklar kendileri için düzenlenen moral gününde bir araya geldi.

Medicalpark Bahçelievler Hastanesinde düzenlenen etkinliğe, kanser ve talasemi gibi hastalıkları yenen çocuklar ve ailelerinin yanı sıra, bağışladıkları iliklerle çocukların yeniden hayata tutunmasına katkı sağlayan donörler katıldı.

Etkinlikte konuşan hastane yöneticisi Metin Arslan, "Kimi zaman zorluklarla yaşadık ama cesaret ve çabalarınızla tüm zorlukları geride bıraktık. Yeni yıla daha sağlıklı ve taptaze umutlarla hep beraber merhaba diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Arslan, çocukluk çağı kanserlerinin tedavi yöntemleri hakkında deneyimli olduklarını, multidisipliner bir ekip çalışmasıyla bundan sonra da çocuklara hizmet vereceklerini söyledi.

Tedavi aşamasında olan hastalara moral sağlamak amacıyla etkinliği düzenlediklerini anlatan hastanenin Kemik İliği Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Tunç Fışgın da tedavisi devam eden çocuklarla sağlığına kavuşanları bir araya getirerek, bir rol model oluşturarak, bu anlamda bir motivasyon sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Etkinlikte aynı zamanda ailelerin de deneyim ve birikimlerini paylaşma fırsatı bulduğunu dile getiren Fışgın, son bir yılda 54 kemik iliği nakli gerçekleştirdiklerini aktardı.

Fışgın, bu konuda Türkiye'de son 10 yıl içerisinde ciddi adımlar atıldığına işaret ederek, "Sağlık Bakanlığının yürüttüğü Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi bu konuda önemli bir mesafe katetti" dedi.

- "Kemik iliği bağışı konusunda bilinçlendik, biz de bağışçı olacağız"

Etkinlikte konuşan, lösemi nedeniyle 4 ay önce kemik iliği nakli olan 11 aylık Mert Ali Aydın'ın annesi Melike Aydın da ilk başlarda çocuğundaki belirtileri çok önemsemediklerini ancak morlukların artması nedeniyle hastaneye başvurduklarını anlattı.

Aydın, oğlunun tetkiklerinde kan değerlerinin normal olmadığının anlaşılmasıyla yapılan ileri araştırma sonucu lösemi teşhisinin konulduğunu belirterek, "Çocuğa ilk üç ay kemoterapi uygulandı. Yapılan testler sonrası Mert Ali'nin ablası Belinay'ın kemik iliği nakli için uygun olduğu anlaşıldı. Dört ay önce nakil işlemimiz gerçekleştirildi. Şu ana kadar herhangi bir problem çıkmadı. Çok şükür her şey iyi gidiyor" şeklinde konuştu.

En büyük hayalinin oğlunun iyileşerek askere gittiğini görmek olduğunu aktaran Aydın, bu hastalıkla birlikte kemik iliği bağışı konusunda bilinçlendiklerini ve en kısa zamanda bağışçı olacaklarını söyledi.

Çocukların palyaço gösterisiyle eğlenip, pasta kestikleri etkinlikte, özel olarak hazırlanmış madalyalar da katılımcılara verildi.

Kaynak: AA