Dünyanın En Ölümcül Hastalığı 'Sepsis'

Dünyanın en ölümcül hastalığı olan ve pek bilinen "sepsis" Bursalılara anlatılıyor.

Dünyanın En Ölümcül Hastalığı 'Sepsis'
Bursa Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı hastanelerde, vücudun enfeksiyona karşı kendi dokularına zarar vermesiyle ortaya çıkan "sepsis" hastalığı hakkında seminerler düzenleniyor. Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nermin Kelebek Girgin, yılda 31 milyon sepsis vakası tespit edildiğini, bunlardan 6 milyonun yeni doğan veya çocuk hastalardan oluştuğunu söyledi.

Girgin, her yıl dünyada 8 milyon insanın bu hastalıktan öldüğüne dikkat çekti.

Dünya Sepsis Günü münasebetiyle Muradiye Devlet Hastanesi konferans salonunda verilen seminerde konuşan Girgin, yeni araştırmalar yapıldıkça daha çok derinlerine inildiğini anlattı. Prof. Girgin, “Sepsis, aslında bizim düşündüğümüzden çok daha kompleks. Bazen yoğun bakım ya da hastanede yataklı kliniklerde çok ufak ayrıntı diye görülen hususlara dikkat edilmediğinde karşımıza sepsis tablosu çok ciddi şekilde çıkıyor. İnsan hayatına direk tesir eden sepsis, bizim yaptığımız tedaviyi anlamsızlaştırır ve işi daha karmaşık hale getirir” dedi.

Sepsis ile mücadeleye erken safhada başladığı takdirde ölüm hızı ve oranının düşürülebildiğine dikkat çeken Girgin, “Bu yüzden dünyada sepsis kampanyası başlatıldı. Çok sık görülen, ölümcül ve masraflı bir hastalık. Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili kampanya başlattı. Dünyadaki sıklığı gittikçe artmaktadır. Yapılan 33 araştırmalarda dünyada yılda 31 milyon sepsis vakası oluyor. Bunlardan 6 milyonunu yeni doğan veya çocuk hastalar teşkil ediyor. Annelerde ise 100 binin üzerine sepsis çıkmaktadır. Özellikle doğum esnasında ve doğumdan sonraki ilk 15 gün materyal sepsisin riskli olduğu dönemlerdir. Sepsis yılda yüzde 8 ile 13 oranında artmaya devam etmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA